Vulić: Ne podržavamo loše zakone koji se ne mogu popraviti amandmanima

11
Foto: SRNA

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da poslanici SNSD-a nisu podržali prijedloge zakona o spoljnim poslovima i o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora čiji je predlagač Savjet ministara, jer su svi poslanici imali primjedbe na ova rješenja koja se ne mogu popraviti amandmanima.

– Kada je riječ o zakonu o spoljnim poslovima i sam zamjenik ministra inostranih poslova je rekao da ovaj prijedlog nije najbolje rješenje i da nije kvalitetan – rekla je Vulićeva novinarima.

Ona je istakla da se o ovako važnom zakonu ne može glasati ad hok.

– Kada je riječ o DKP mreži mora postojati odgovornost da naši predstavnici širom drugih zemalja ne mogu da se ponašaju kao nenavođene rakete, već moraju imati jasan stav institucija BiH kada ih iznose u drugim zemljama, da poštuju institucije, a ne lične stavove – rekla je Vulićeva.

Ona je naglasila da predlagač treba da uradi kvalitetnu doradu, te da bezbroj amandmana neće doprinijeti poboljšanju zakona.

Osvrćući na Prijedlog zakona o izvršavanju i sklapanju međunarodnih ugovora, Vulićeva je konstatovala da ni on nije dobio podršku poslanika iz SNSD-a zbog činjenice da su ukinute nadležnosti koje je imala Parlamentarna skupština BiH kada je riječ o ratifikaciji, te da su u ponekim stvarima „izbacili“ i Predsjedništvo BiH.

– Krajnje je neodgovorno derogiranje institucije koju predstavljamo – rekla je Vulićeva i zatražila doradu i izradu novog zakonskog rješenja.

Ona je konstatovala da se žučna rasprava u parlamentu vodila i o interpelaciji grupe poslanika opozicije iz Federacije, te da je to jedan od pokušaja stvaranja afera.

– Nemaju problem sa odgovorom koji su dobili od nadležnih institucija, nego sa problemom koji ih je obuzeo, a to je definitivno dodikizam– zaključila je Vulićeva