Vulić: Pravda spora ali dostižna uprkos naporima da se srpsko stradanje umanji

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poručila je danas da je žalosno što i poslije 28 godina učesnici Marša „Stazom egzodusa“ svoju bol simbolično mogu da iskažu kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, a ne u samoj Vozući, prostoru srpskog stradanja od 10 do 24. septembra 1995. godine, gdje bošnjačka udruženja istovremeno proslavljaju „dan oslobođenja Vozuće“.

Vulićeva je rekla da je pravda spora, ali dostižna uprkos činjenici i naporima u Federaciji BiH da se srpske žrtve i stradanja umanjuju.

– U većem dijelu FBiH Srbi su nepoželjni, a sva stradanja srpskog naroda se minimiziraju. Srpski povratnici su mučeni, premlaćivani, imovina im je paljena i za to nikada i niko nije odgovarao, kao očigledna nagrada međunarodne zajednice na kontinuirano ponižavanje srpskog naroda – rekla je Vulićeva.

Prema njenim riječima, da ekstremni pripadnici bošnjačkog naroda nemaju poštovanja prema Srbima, najbolje pokazuju učestale provokacije i isticanja ratnih zastava takozvane Armije BiH na prostoru Republike Srpske, kao i to što poslije tri decenije od ratnih sukoba pojedina bošnjačka udruženja i danas likuju nad odsječenim srpskim glavama i otvoreno se zalažu za islamsku BiH.

Vulićeva je za Srnu upozorila i na sve narušeniju bezbjednost srpskih povratnika u FBiH, pogotovo okoline Tumara u Lukavacu, gdje i dalje nema podataka o starici Jovanki Đurić koja je naprasno nestala u poslijepodnevnim časovima 30. jula.

Ona je navela da je u istom mjestu nedavno napadnuta Radmila Simić koja je pronađena vezana i obnažena.

Vulićeva je konstatovala da su ovakve poruke iz FBiH veoma jasne i ukazuju da u njoj Srbi nisu dobro došli.

– Da se vandalizam i premlaćivanja dešavaju na području Republike Srpske, reagovali bi svi, sve ambasade, sva udruženja ali pošto se to dešava srpskim povratnicima, svi ćute i podržavaju batinjanje Srba – zaključila je Vulićeva.

Povodom obilježavanja 28 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, danas se održava Marš „Stazom egzodusa 2023“ u organizaciji Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja.

Riječ je o stazi dugoj 22 kilometra od Tumara u Lukavcu do Stoga u Zavidovićima kojim su se 1995. godine Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su uz podršku NATO snaga protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.