Vulić: Prijedlog rezolucije u suprotnosti sa Poslovnikom o radu

22
Foto: SRNA

Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa evropskim standardima, kojom se osuđuje usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, u suprotnosti je sa Poslovnikom o radu, izjavila je tokom diskusije o ovom pravnom aktu predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić.

– Ako smo jedna ekipa i većina okupljena na zajedničkom nivou, kakvo je ovo ponašanje i kakvi su ovo udari na institucije Republike Srpske i pokušaj uplitanja u odluke Narodne skupštine Republike Srpske – upitala je Vulićeva.

Ona je naglasila da ne vidi osnov za uplitanje u odlučivanje na nivou Republike Srpske i da se postavlja pitanje pisanja ovakve rezolucije imajući u vidu da nije bilo javne rasprave.

– Postavlja se pitanje koje je indikativno i ako smo partneri, a mislimo da jesmo u realizaciji projekata koji su u interesu svih građana u BiH, čemu ovakvi populistički prijedlozi? Da li se kupuje vrijeme dok se ne formira vlast na nivou Federacije BiH? Da li komunicirate sa Nerminom Nikšićem (SDP BiH) i Elmedinom Konakovićem (stranka Naroda i pravde) u vezi sa ovakvim prijedlozima – upitala je Vulićeva.

Šef Kluba SNSD-a je istakla da je ova partija partner uvijek bila korektna, podsjećajući da je dogovor o formiranju vlasti podrazumijevao da nema uplitanja u odluke na nivou Federacije BiH, niti u odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je istakla da je riječ o ataku na institucije Republike Srpske i izrazila uvjerenje da Rezolucija neće dobiti podršku poslanika iz Srpske jer vjeruje u nacionalnu osviještnost poslanika opozicije.

– Stalno se pozivate na Evropsku konvenciju i slobodu izražavanja. Svjesno i namjerno prećutkujete stav dva ovog člana koji ograničava ovo pravo i da korištenje ovih sloboda povlači sa sobom dužnosti i odgovornosti – rekla je Vulićeva.

Ona je ukazala da je jedna medijska kuća pozvala na ubistvo poslanika iz Predstavničkog doma pod okriljem satire, a da Regulatorna agencija za komunikacije kaže da za to nema nadležnosti, Tužilaštvo ćuti i niko za to ne odgovara.

Vulićeva je poručila poslanicima iz FBiH da neće odlučivati u Republici Srpskoj, te da ovo što se radi nije put prosperiteta i dogovora.

– Ako ćemo pričati vašim jezikom kada kažemo institucije BiH, u to ne spada Narodna skupština Republike Srpske. Kad govorite o evropskom putu potrebno je da ispunimo 14 prioriteta i tu smo saglasni, a kada je riječ o NATO članstvu, ono ne dolazi u obzir i naši predstavnici imaju o tome svoj stav – dodala je ona.

Predlagači Rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u BiH u skladu sa evropskim standardima su poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević Dizdarević i Denis Zvizdić.