Vulić: Profesionalne sudije nisu željele da glume u predstavi koju potpisuju Šmit i Marfi

42
Foto: Sanja Vulić

Vraćanje na doradu optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića jasno pokazuje da iole objektivan i profesionalan sudija ne može sebi dozvoliti da učestvuje u režiranim političkim procesima protiv predsjednika Republike Srpske, izjavila je član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić.

Vulićeva je istakla da „profesionalne sudije Suda BiH očigledno nisu pristale da glume u predstavi čiji su scenaristi i reditelji njemački turista Kristijan Šmit i sarajevski ambasador Majkl Marfi“.

Ona je u izjavi za Srnu podsjetila na izjavu njemačkog turiste iz januara 2022. godine koji je rekao da se „mora raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Milorada Dodika“.

– Beskrupolozni Šmit, koji nema ni kancelariju, ni bilo kakva ovlaštenja u BiH, niti rezoluciju Savjeta bezbjednosti da bi se uopšte predstavljao kao visoki predstavnik, osim dozvolu da šeta sarajevskim sokacima, još tada je javno rekao kakve su mu namjere. Ovom besramnom izjavom, Šmit je sam sebe razotkrio, kao i one koji su ga poslali u BiH jer nisu znali šta će s njim nesposobnim u Njemačkoj, i jasno nam saopštio da se priprema montirani politički proces koji bi imao za rezultat političku likvidaciju predsjednika Republike Srpske i poništenje izborne volje građana Republike Srpske – naglasila je Vulićeva.

Ona je ocijenila da bi bio neviđeni apsurd da pravosuđe donosi odluke na osnovu muzičkih želja Šmita i Marfija i da nepravom oduzmu pravo građanima da biraju, ali i budu birani.

– To bi bio posljednji ekser u mrtvački sanduk pravosuđa BiH. Tada bi bilo sahranjeno i pravo i pravosuđe, ali i budućnost BiH. To su pitanja o kojima treba da odlučju izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH, a ne isfrustrirani turista koji može da glumi visokog predstavnika samo u sarajevskoj čaršiji i njegov saradnik Marfi – rekla je Vulićeva.

Ona je upitala šta je cijena svega ovoga što rade narodu i samoj BiH.

– Da li imaju bar malo savjesti i obraza dok od nas pokušavaju da naprave male poslušne robove? Šta oni očekuju od svih nas u BiH, a posebno od srpskog naroda – da im se klanjamo, divimo!? To nikada neće dočekati, već konačno meka oslobode BiH od svoje torture i mrcvarenja. Vrtite nas u krug od 1995. godine, ne dozvoljavate nam da se dogovorimo, da radimo, da živimo normalno u dejtonskoj BiH. Proizvoljno izmišljanje i razvlačenje procesa s ciljem uticaja na političke prilike u BiH nisu ni pravo ni pravda. Shvatite već jednom – jedino rješenje koje garantuje bolju budućnost svih u BiH jeste dogovor domaćih aktera zasnovan na Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu – poručila je Vulićeva.