Vulić: Satler neka radi svoj posao, poslanicima SNSD-a niko neće kreirati pamet

22
Foto: SRNA

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poručila je danas specijalnom predstavniku EU i šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru da svako treba da radi svoj posao, ocijenivši da politička scena u BiH liči na pijacu bez ikakvog reda.

– Niti nas je on birao, niti će nama iz Kluba SNSD-a kreirati pamet. Da je iskren u svojim namjerama, prvo bi ove što ga bez pogovora slušaju pozvao na poštovanje Ustava BiH i Zakona o Savjetu ministara – rekla je Vulićeva Srni reagujući na Satlerov poziv Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, pri čemu je dao i određena rješenja.

Podsjećajući da sve zakonodavne odluke, po Ustavu, zahtijevaju saglasnost oba doma, Vulićeva je istakla da će se po toj proceduri razgovarati i odlučivati o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama.

Vulićeva je navela da je iz kolegijuma Predstavničkog doma Klubu poslanika SNSD-a proslijeđeno Satlerovo pismo u kojem on sugeriše da se putem amandmana zakonom o slobodi pristupa informacijama da nadležnost Instuticiji ombudsmana BiH da postupa kao žalbeno, drugostepeno tijelo i da donosi pravno obavezujuća rješenja umjesto neobavezujućih preporuka.

– Politička scena u BiH liči na pijacu bez ikakvog reda. Cjenkanje je sistem rada kako federalnih političara, tako i šefa Delegacije EU koji je poznat kao zaštitnik samo entiteta Federacija BiH – zaključila je Vulićeva.

Prijedlog zakona o pristupu informacijama na nivou institucija BiH usvojen je u prvom čitanju početkom mjeseca u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Satler je u pismu kolegijumima oba doma Parlamentarne skupštine BiH pozvao na njegovo usvajanje, navodeći da iz preporuka iz godišnjeg izvještaja Evropske komisije proističe potreba da BiH usvoji zakone o slobodi pristupa informacijama na državnom i entitetskom nivou, međusobno usklađene i usklađene sa relevantnim evropskim standardima i pravnom stečevinom EU.