Vulić: Šmit i Ustavni sud BiH dižu tenzije

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da Kristijan Šmit i Ustavni sud BiH dižu tenzije i uživaju u sarajevskoj igri pravne nesigurnosti.

Vulićeva je istakla da je Ustavni sud BiH, stavljajući privremeno van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po ko zna koji put nadmašio samog sebe.

– Sud u kojem dominaciju u glasanju i dogovaranju imaju sudije stranci i Bošnjaci je donio odluku o kojoj danima prije bruji Sarajevo, a portparol im je Šmit. Odluka nije objavljena sa detaljima tako da kada bude objavljena biće zanimljivo pročitati šta je Ustavnom sudu bio osnov za ovakvo postupanje. Sav cinizam se ogleda u tome da naglašavaju da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira konačnu odluku – istakla je Vulićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, jedina činjenica za dokazivanje biće – da se odluke Ustavnog suda kreiraju u centrali SDA.

– Da je pravne države, kao što nije, sudije bi bile u postupku odlučivanja o predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću koji im mentoriše, a koji je sa uživanjem gledao odsijecanje srpskih glava – naglasila je Vulićeva.

Ona smatra da stavljati van snage zakone donesene u parlamentarnoj proceduri predstavlja neviđeni apsurd.

– Srbi su imali veća prava za vrijeme Turske i Austrougarske okupacije već u 21. vijeku u tzv. državi BiH! Njemački turista Kristijan Šmit misli da je Srbe o jadu zabavio, a ne zna da ko mržnju sije, mržnju će i požnjeti – naglasila je Vulićeva.

Ona je, međutim, ukazala na to da Republika Srpska ima svoje demokratske institucije i predstavnike i da džabe što „Šmit samo što se ne preseli u Ustavni sud kao podstanar“.

– A, svakako sam rekla da njegovu prijavu boravka treba provjeriti u Službi za poslove sa strancima, da vidimo da li se prijavio na adresi Ustavnog suda – navela je Vulićeva.

Ustavni sud BiH stavio je juče van snage privremeno Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.