Vulić: Sud BiH je za Srbe moderni logor „Silos“

25
Foto: N1

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je danas u Sarajevu da je Sud BiH za Srbe moderni logor „Silos“ i najavila postavljanje poslaničkih pitanja u vezi sa omalovažavanjem najviših predstavnika Republike Srpske u ovom sudu.

– Ovo vam je moderni „Silos“. Svi znate šta je u vrijeme devedesetih tamo Srbima činjeno, a sada se ovdje u vrijeme demokratije radi sve na isti način, samo pod okriljem nekog zakona koji je donio neko ko nema potvrdu Savjeta bezbjednosti i kojeg ne priznajemo zbog toga – rekla je Vulićeva novinarima ispred Suda BiH nakon odgađanja ročišta na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Vulićeva je najavila da će već sutra, u skladu sa Poslovnikom Predstavničkog doma, biti postavljeno poslaničko pitanje predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu, koji je dozvolio da u sudnici sjedi predstavnik OEBS-a sa mobilnim telefonom, dok su ostali bili pretreseni kao najveći kriminalci i sve im je oduzeto pred ulazak u sudnicu.

– Srpski član Predsjedništva BiH nema pravo da bude u sudnici, predsjednik Vlade Republike Srpske nema pravo da bude u sudnici, a nekakva dama iz OEBS-a sa sve telefonom ima pravo. To je krajnje nekorektno i diskriminišuće – rekla je Vulićeva i dodala da će nakon konsultacija sa pravnim timom i ukoliko bude osnova biti podnijeta i tužba.

Vulićeva je najavila i pitanje za ministra pravde u Savjetu ministara Davora Bunoza zbog ponašanja sudskih policajaca.

– Jedan od njih je bukvalno ležao kao da je na plaži i nije dao da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik okrene. Šta je on kriminalac? Da li je nekoga ubio? Kakvo je to ponižavanje – upitala je Vulićeva, ističući da je ovakvo ponašanje bruka i sramota.

Ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića odgođeno je danas pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci.