Vulić: Tražim hitan odgovor Grubeše i Katice – ko u BiH priželjkuje nemire?

28
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić zatražila je od ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice i ministra pravde u Savjetu ministara Roberta Grubeše da hitno reaguju i javnosti odgovore zašto i po čijem nalogu su pripadnici sarajevskog MUP-a maltretirali posmatrače SNSD-a iz Doboja ispred sarajevske dvorane „Zetra“ u kojoj se vrši kontrolno brojanje glasova nakon Opštih izbora u BiH.

Nakon što su noćas tri policijske patrole maltretirale i šikanirale posmatrače dobojskog SNSD-a ispred „Zetre“, a potom ih saslušavali sat vremena i zabranili im da krenu za Doboj, Vulićeva je uputila otvoreno pismo Katici i Grubešu zahtjevajući da pojasne o kakvom ograničenju kretanja je riječ i koji su član zakona prekršili Srbi iz Doboja da bi se pripadnici MUP-a tako bahato i neprofesionalno odnosili prema njima.

Vulićeva je upitala kakva je to zemlja u kojoj se i u miru hapse ljude u Sarajevu samo zato što su Srbi i članovi SNSD-a i ko je, zašto i po čijem nalogu to radio?

Vulićeva je potvrdila Srni da su noćas tri patrole MUP-a Kantona Sarajevo, u čijem sastavu su bila i dva inspektora u civilu, maltretirale posmatrače SNSD-a i hapsile, te upitala „da li strane ambasade, predstavnici EU i ostali tobože zaštitnici ljudskih prava u Sarajevu ne podržavaju mir i ravnopravost svih građana BiH kako to i Dejtonski sporazum predviđa“.

– Da li predstavnici međunarodne zajednice, zajedno sa opozicijom iz Republike Srpske i njenim partnerima u političkom Sarajevu, na ovaj način prizivaju sukobe i nemire? Da li je to konačan cilj koji se želi postići nakon svih maltretiranja tokom izbornog procesa? Da li je to, gospodo iz međunarodne zajednice, demokratija o kojoj pričate godinama i da li da ovo shvatimo kao poruku da treba da ćutimo i pognemo glave dok vi na sve načine nastojite da pogazite volju naroda i na vlast dovedete marionete koje će ispunjavati vaše naloge? Na važu žalost, mi u SNSD-u smo ponosan narod koji ne prodaje ni otadžbinu, ni svoj narod za šaku dolara – poručila je Vulićeva.