Vulić: U kom svojstvu je Čudićeva razgovarala sa Kurtijem?

6
Foto: Sanja Vulić

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da javnost očekuje od poslanika u ovom domu Sabine Čudić da uskoro pojasni da li je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem razgovarala privatno ili u svojstvu poslanika, imajući u vidu nadležnosti i činjenicu da BiH nema usaglašen stav u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Vulićeva je rekla da je demokratski i legitimno razgovarati, te da uvijek zagovara dijalog, ali ono što se nikako ne smije zaboraviti jesu nadležnosti.

– Nijedan poslanik, bio član Kolegijuma, predsjedavajući ili član Kluba nema nadležnost da u ime institucija obećava bilo šta i bilo kome. Zato ponavljam i podsjećam sve one koji to, da li namjerno ili „slučajno“, zaboravljaju – Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje spoljne politike BiH – navela je Vulićeva.

Reagujući na sastanak Čudićeve sa Kurtijem, Vulićeva je u izjavi za Srnu naglasila da je Kosovo tema o kojoj ne postoji konsenzus u BiH – Srbi ne priznaju nezavisno Kosovo, već isključivo i samo ono što su usaglasile obje strane (Srbija, Kosovo i Metohija), a što je u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

– Upućeni kažu da se koleginica Sabina veoma razočarala kada „Njihova stranka“ nije dobila mjesto ministra inostranih poslova jer se već vidjela na toj poziciji i vježbala nastupe što se i vidi i sa fotografije sa Kurtijem – rekla je Vulićeva.

Što se tiče sastanka, navela je Vulićeva, opet oni, dobro upućeni koji je bolje poznaju, kažu da je lično zainteresovana za kretanje sa ličnom kartom zbog supruga i njegove porodice i da je zato išla.

– Ne želim u to da vjerujem jer bio bi to bio vid sukoba interesa i zloupotrebe položaja sa trgovinom uticajem. Možda će nam koleginica uskoro pojasniti da je išla u ličnom svojstvu, a ne kao poslanik – rekla je Vulićeva.