Vunderkind iz Slovenije osvojio Tur d'Frans

6
Foto: Marco Bertorello/POOL

Tadej Pogačar, 22-godišnji Slovenac, pobjednik je 107. izdanja Tur d'Fransa.

Pogačar, koji vozi za UAE, na pretposljednjoj 20. etapi uspio je da nadokandi skoro minut zaostatka u odnosu na prvoplasiranog sunarodnika Primoža Rogliča.

Posljednja etapa, koja se vozi u nedjelju, je revijalna, na njoj će mladi Pogačar ispijati šampanjac i na Jelisejskim poljima će biti proglašen za pobjednika.

Pogačar je drugi najmlađi pobjednik u istoriji Tur d'Fransa.

Primož Roglič bio je veliki favorit da pobijedi na 19. etapi na kojoj se vozio hronometar dužine 36,2 kilometra. Uz to je imao i 57 sekundi prednosti u odnosu na Pogačara, te je trebalo da se desi čudo da izgubi žutu majicu.

Čudo se i desilo. Pogačar je nevjerovatno odvezao brdski hronometar (55:55), a Roglič je tek završio peti sa 1:56 zaostatka. Drugi na etapi završio Dumulan, treći je bio Port, a četvrti Vut van Aert.

Na kraju, u generalnom plasmanu Pogačar ima 59 sekundi bolje vrijeme od Rogliča i 3:30 od trećegplasiranog Ričija Porta.

Tur d'Frans se tradicionalno završava na Jelisejskim poljima gdje će mladi Slovenac obući žutu majicu za pobjednika, tačkastu za najboljeg brdaša i bijelu za najboljeg mladog biciklistu.

Apsolutna dominacija i bravo za momka koji će za dva dana napuniti tek 22 godine.