Za srpske kadrove u CIK-u prihvatljive Šmitove odluke?

18
Foto: Klix.ba

Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH je neprihvatljivo, poručio je u pismu OHR-u predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović u pismu ističe da su za Srpsku obavezujuće odluke Skupštine koja je usvojila zaključak da je djelovanje OHR-a u BiH odavno izašlo iz okvira Ustava BiH, i da je njihovo prisustvo nepotreban teret.

Dok dio predstavnika iz Srpske i Hrvati negoduju zbog nametanja izmjena Izbornog zakona, iz CIK-a, u kome sjede i srpski kadrovi, pozdravljaju odluku Kristijana Šmita.

HNS je poručio da će namjere eliminisanja Hrvata kao konstitutivnog naroda propasti – pozvali su međunarodnu zajednicu da OHR iz Sarajeva preseli u Brisel.

Domaće institucije treba da preuzmu odgovornost za funkcionisanje BiH, poručio je u pismu OHR-u predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Neprihvatljivo je da stranac nameće zakonska rješenja u BiH – to su nedemokratski i necivilizacijski postupci, smatra Čubrilović.

– Naglašavamo da je potpuno neprihvatljiva činjenica da neko ko pretenduje da bude međunarodni predstavnik podliježe pritisku sarajevske ulice i bošnjačkih političara, a ne uvažava stav legalnog i legitimnog demokratskog organa kao što je Narodna skupština Republike Srpske – istakao je Čubrilović.

U Srpskoj je obavezno poštovanje zaključaka i odluka Narodne skupštine, a jedan od njih koji je usvojen, kaže Čubrilović, navodi da je prestala potreba za postojanjem OHR-a u BiH.

U Centralnoj izbornoj komisiji se na to ne obaziru čak ni oni koji dolaze iz Srpske jer ni riječ nisu rekli nakon što je predsjednik CIK-a Suad Arnautović pohvalio nametanje izmjena Izbornog zakona i jasno stavio do znanja da je ta institucija radila na izmjenama Zakona zajedno sa Kristijanom Šmitom.

– Posebno želim naglasiti da je gospodin Šmit prije nametanja izmjena i dopuna Izbornog zakona BIH obavio konsultacije sa CIK-om, što je izuzetno bitno, jer sva rješenja koja se donesu treba da budu i provodiva, a ova rješenja su itekako provodiva i ova Centralna izborna komisija ima kapacitet da ih dosljedno provede – rekao je Arnautović.

Po čijem nalogu je CIK dogovarao izmjene sa Šmitom, nije jasno. Srpski predstavnici u CIK-u ne obaziru se na stavove Narodne skupštine, ali ni stavove partija kojima su bliski, a koje u načelu tvrde da su protiv Šmitovog nametanja odluka, ali im izmjene ne smetaju.

Jelena Trivić je, kako kaže, protiv nametanja, ali postavlja pitanje zašto se domaći polički faktori nisu ranije dogovorili, pa ne bi bilo potrebe za nametanjem.

Priznanje da je Šmit morao da nametne izmjene Zakona, istovremeno je priznanje i njegovog legitimiteta kao visokog predstavnika, kaže savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević.

– To nam već dalje pokazuje da ovi iz PDP-a i SDS-a koji imaju svoje direktno stranačke ljude u CIK-u, imaju namjeru i da tu poziciju u CIK-u, ali i ove sramne nametnute izmjene Izbornog zakona Kristijana Šmita, koriste u svrhu mijenjanja izbornih rezultata, u svrhu rušenja pravih izbornih pobjednika u Republiku Srpsku – izjavio je Kovačević.

Hrvati su nezadovoljni jer je, kako kaže predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, OHR podlegao pritisku bošnjačke javnosti.

OHR ima vrlo jasan zadatak, da poštuje Dejtonski sporazum i provodi ga, a nikako da mijenja njegove odluke, kao i odluke Ustavnog suda BiH, rekao je Čović nakon sjednice HNS-a.

– Jedino smatram da bi visoki predstavnik trebao donijeti odluku kojom poništava sve odluke prethodnih visokih predstavnika jer su grubo narušili normalno funkcionisanje dejtonske BiH, od prvog do posljednjeg – naglasio je Čović.

Dok se srpski i hrvatski predstavnici ne slažu sa nametanjem odluka, CIK je već počeo da se priprema za izbore po novim pravilima. A počelo je i štampanje prvih glasačkih listića.