Zaev o blokadi Bugarske: Ovo je najveći poraz EU

15

Odbijanje Bugarske da odobri pregovarački okvir o pristupanju Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji predstavlja najveći poraz za EU, izjavio je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Zaev je u intervjuu za TV21 rekao da je Sjeverna Makedonija pokazala da zastupa evropske vrijednosti potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom i Prespanskog sporazuma sa Grčkom i istakao da Evropa nije uzvratila istom mjerom, kada je na nju došao red.

Prema njegovim riječima, i dalje su moguće opcije koje bi dozvolile održavanje međuvladine konferencije u decembru.

– Vlada, uključujući i mene, Skupština i narod Sjeverne Makedonije trebalo bi da nastave da njeguju duh izgradnje prijateljskih odnosa, dijaloga i debate i da izbjegavaju konflikte – istakao je Zaev.

On je rekao da je veoma teško prihvatio veto Bugarske i dodao da je ubjeđen da to nije ono što su bugarski narod i premijer Bojko Borisov želeli.

Zaev smatra da je preduzimanje takvih koraka doneseno pred održavanje izbora u Bugarskoj i da zemlji treba dati još jednu šansu jer i dalje postoje druge opcije, javila je agencija MIA.

– Dvije zemlje će nastaviti da tragaju za rješenjem u duhu poštovanja i prijateljstva – naveo je premijer Severne Makedonije.

Zaev je ponovio da bi rješenje moglo da se pronađe do kraja decembra dok Njemačka predsjedava EU.

Nema druge alternative osim priključivanja EU, naglasio je Zaev i dodao da će zemlja nastaviti da ide tim putem, prenio je Tanjug.