Zaev podnio ostavku

19

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije i predsjednik Vlade Zoran Zaev izjavio je sinoć da podnosi ostavku na obje funkcije poslije poraza na lokalnim izborima u Skoplju i drugim velikim gradovima.

– U ime SDSM i svih naših ljudi čestitam protivnicima na pobjedi na izborima. Preuzimam odgovornost na sebe i podnosim ostavku na mjesto premijera i predsjednika SDSM. Čestitam svim progresivnim građanima koji se bore za integrisanu Sjevernu Makedoniju. Čestitam svim izabranim gradonačelnicima – rekao je Zaev na konferenciji za novinare poslije drugog kruga lokalnih izbora u Sjevernoj Makedoniji.

On je dodao da iz politike uopšte nije teško otići, već da je teška pomisao na realnost i odluku naroda.

– Unio sam slobodu i demokratiju u našu zemlju, što znači preuzimanje odgovornosti. Želim da ostavim trag ljudima da uče i rastu u demokratskom kapacitetu. Možda griješim, vrijeme će pokazati, vrijeme je da građani podrže političare koji mogu da donose teške i hrabre odluke, a da se ne rukovode političkim rejtingom ili foteljama – rekao je Zaev.

Zaev je prije izbora rekao da će podnijeti ostavku ako njegova partija bude poražena na izborima za gradonačelnika Skoplja.

Njegov SDSM pretrpio je poraz u drugom krugu lokalnih izbora, pošto su opozicioni i nezavisni kandidati pobijedili u Skoplju, Ohridu, Kumanovu, Bitolju i drugim gradovima.

Opoziciona VMRO-DPMNE proglasila je pobjedu u 12 opština.