Zaglavio se metak: Potpredsjednica Argentine preživjela atentat

16
Foto: REUTERS/Mariana Nedelcu

Potpredsjednica Argentine Kristina Fernandez de Kiršner izbjegla je atentat nakon što se zaglavio metak u cijevi dok je muškarac držao pištolj uperen u nju.

Atentator je uhapšen.

Kristina Fernandes de Kiršner je pozdravljala pristalice ispred svoje kuće kada je muškarac izašao iz gomile i uperio joj pištolj u lice.

Predsjednik Argentine Alberto Fernandez rekao je da je pištolj bio napunjen sa pet metaka, ali da se metak zaglavio u cijevi kada je atentator pritisnuo okidač.

Osumnjičenog je argentinska zvanična novinska agencija Telam identifikovala kao brazilskog državljanina Fernanda Andresa Zabaka. Njega je privela argentinska federalna policija.

Pokušaj atentata se dogodio tokom mitinga njenih pristalica.

Mitinzi se održavaju ispred njene kuće već nekoliko dana, kao odgovor na suđenje koje je u toku u kojem je optužena za korupciju.

Portparol policije izjavio je da je oružje nađeno nekoliko metara od mjesta incidenta.

Ministar ekonomije Serhio Masa nazvao je incident „pokušajem atentata“.

– Kada mržnja i nasilje prevladaju nad debatom, društva su uništena i nastaju situacije poput ovih: pokušan je atentat – naveo je Masa na Tviteru.

Šefovi država i politički saveznici iz cijelog regiona, uključujući predsjednika Čilea Gabrijela Borića, Venecuele Nikolasa Madura, Perua Pedra Kastilja i brazilskog predsjedničkog kandidata Luiza Inasija Lulu da Silvu, osudili su napad u porukama na Tviteru, izražavajući solidarnost sa argentinskom potpredsjednicom, prenosi „Rojters“.

Kristina Fernandez de Kiršner je bila predsjednica Argentine od 2007. do 2015. godine, prije nego što je preuzela dužnost potpredsjednika 2019. godine.

Kiršner se politikom bavi od sedamdesetih, a bila je udata za Nestora Kišnera, pokojnog argentinskog predsjednika.

Kao njegova udovica naslijedila ga je na predsjedničkoj funkciji 2007. godine prethodno pobijedivši na predsjedničkim izborima.

Ova 69-godišnjakinja je optužena za više prevara države i umiješanost u preusmjeravanje javnih sredstava dok je bila predsjednica između 2007. i 2015. godine, zbog čega bi mogla da se suoči sa 12-godišnjom kaznom i mogućom zabranom vršenja javnih funkcija, navodi britanska agencija.