Zaharova: Evropska unija je spremna da žrtvuje bezbjednost Zapadnog Balkana

19
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS

Brisel je spreman da žrtvuje bezbjednost Zapadnog Balkana zarad konfrontacije sa Moskvom, EU ne vodi računa o stvarnim problemima zemalja regiona, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Evropska unija ne uzima u obzir stvarne probleme i želje Zapadnog Balkana. U cilju daljeg suprotstavljanja našoj zemlji, članice EU spremne su da žrtvuju stvarne interese razvoja i bezbjednosti zemalja Zapadnog Balkana, kršeći jedan od osnovnih principa Povelje UN u pogledu poštovanja suvereniteta i prava na samostalan razvoj – rekla je ona u odgovoru na pitanje časopisa Međunarodni život.

Poslije sastanka lidera država Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije, koji je održan dan ranije, Zaharova je napomenula da je ukrajinska tema vještački stavljena „na vrh“ događaja.

– Političkim i ekonomskim pritiskom i ucjenama, članice EU pokušavaju da privuku zemlje Zapadnog Balkana na njihovu agresivnu liniju protiv Rusije. Da se natjeraju da se aktivno uključe u pružanje pomoći neonacističkom režimu u Kijevu, da podrže njegove ultimativne i apsolutno neodržive zahtjeve iz potpuno apsurdne „formule mira“ ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Zato je ukrajinska tema vještački stavljena „u prvi plan“ na samitu u Atini – rekla je ona.

Zaharova je rekla da su obećanja zemljama regiona o „svijetloj budućnosti“, koja EU daje u zamjenu za podršku antiruskom kursu, manifestacija „ideologizovanog, blokovskog mišljenja“ koje ne doprinosi povratku mira i bezbjednosti na evropskom kontinentu.