Zaharova: Isporuka oružja Ukrajini – neprijateljski stav prema Moskvi

10
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS

Moskva vidi bilo kakvu isporuku oružja Ukrajini kao otvoreno neprijateljski antiruski potez, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave južnokorejskog predsjednika Juna Suka Jeola o mogućim isporukama oružja Ukrajini.

– Rusija vodi odbrambene vojne operacije protiv kolektivnog Zapada, koji je odabrao marionetski režim u Kijevu kao instrument za svoj hibridni posrednički rat protiv nas. U ovoj situaciji, razmotrićemo sve isporuke oružja Ukrajini, odakle god ono dolazilo, kao otvoreno neprijateljski antiruski potez – naglasila je Zaharova.

Ona je istakla da će takvi koraci negativno uticati na bilateralne odnose sa tim državama.

– Što se tiče Južne Koreje, možda se radi o pristupima rješavanju problema situacije na Korejskom poluostrvu – rekla je Zaharova.

Ona je podsjetila da ruske snage nanose visoko precizne udare isključivo na vojne ciljeve, a ne na objekte civilne infrastrukture.

– Što se tiče zabrinutosti za žrtve među civilima, nažalost, to je realnost sa kojom su se stanovnici Donbasa suočili još 2014. godine kao rezultat agresije hunte koja je preuzela vlast u Kijevu. To je jedan od ključnih uzroka sadašnje krize. Nismo vidjeli saosjećanje kolektivnog Zapada prema ovim brojnim žrtvama, uključujući i Seul – istakla je Zaharova.

Južnokorejski predsjednik rekao je juče za Rojters da bi Južna Koreja mogla da počne isporuke oružja Ukrajini u slučaju ozbiljnih prijetnji civilima u toj zemlji,podsjeća TASS.