Zaharova: Izjava Bajdena pokazuje američki cinizam

8
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS

Izjava američkog predsjednika Džozefa Bajdena u kojoj je podršku Ukrajini i Izraelu nazvao „investicijom“ pokazuje da Vašington ima koristi od proksi ratova, a ne od borbi za ideje, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ističući da su samo u pitanju kalkulacije.

Bajden je u obraćanju naciji, između ostalog, rekao da je pomoć Ukrajini i Izraelu „pametna investicija SAD koja će u narednim generacijama isplatiti dividende za američku bezbjednost“.

Zaharova je rekla da Bajdenovi komentari odaju ciničan pristup, podsjetivši da su nekada to zvali „borbom za slobodu i demokratiju“, a sada se ispostavilo da su u pitanju samo kalkulacije.

– Tako je oduvijek bilo, samo su zavaravali svijet koristeći vrijednosti za koje se Vašington zapravo nikada nije zalagao – rekla je Zaharova.

Sumirajući pravi stav SAD o sukobima u inostranstvu, Zaharova je upotrijebila repliku iz filma „Kum“ – „Ništa lično, samo posao“.

– Ratovi su tradicionalno bili „pametne investicije“ za SAD jer se nisu odvijali na američkom tlu i ne mare za troškove koje snose drugi – zaključila je Zaharova.