Zaharova: Licemjerje Zapada povodom ubistva Darije Dugine

7
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS

Rusija još nije čula nikakvu reakciju međunarodnih organizacija u vezi sa ubistvom novinarke Darije Dugine, kao i drugim „zločinima“ počinjenim nad predstavnicima medija, saopštila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Godinu dana nakon tragične smrti Darije Dugine, još nismo čuli ni riječ od relevantnih međunarodnih organizacija i institucija za ljudska prava o ovom pitanju, kao i o mnogim drugim namjernim zločinima nad predstavnicima medija, čije se gledište nije poklapalo sa odobrenim mišljenjem kolektivnog Zapada – navela je Zaharova u saopštenju.

Ona je istakla da je licemjerje, razdvajanje na loše i dobre, odnosne svoje i druge novinare, preovlađujući faktor u djelovanju ovakvih struktura.

– Još jednom skrećemo pažnju međunarodnih organizacija za ljudska prava i pravosudnih institucija na grubo kršenje prava novinara i korišćenje terorističkih metoda protiv njih – dodala je Zaharova, prenosi TASS.

Darija Dugina (29), ubijena je 20. avgusta kada je njen automobil dignut u vazduh na auto-putu u Moskovskoj oblasti.

Centar za odnose sa javnošću Ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) 22. avgusta je saopštio da je njeno ubistvo riješeno. Agencija je navela da su odgovorne ukrajinske obavještajne službe, a počinilac je ukrajinska državljanka po imenu Natalija Vovk (Natalia Vovk).

Kasnije je FSB saopštio da je osim Vovkine, ubistvo Darije Dugine u Moskvi planirao još jedan član ove ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe, ukrajinski državljanin Bogdan Ciganenko (Bogdan Tsyganenko).