Zaharova: Međunarodni krivični sud da ocijeni izjavu Buša da je misija Ukrajine „ubiti što više Rusa“

11
Foto: TASS/Scanpix

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je Međunarodni krivični sud (MKS) da ocijeni nedavnu izjavu bivšeg američkog predsjednika Džordža Buša mlađeg da je misija Ukrajine „ubiti što više Rusa“.

– Buš mlađi, koji je napao Irak i kaznio zakonitog lidera te zemlje, nedavno je izjavio da je misija Ukrajine – ubiti što više Rusa. Šta o tome misli Međunarodni krivični sud – napisala je Zaharova na svom „Telegram“ kanalu.

Zaharova je objavila dio iz intervjua bivšeg američkog državnog sekretara Madlen Olbrajt iz 1996. godine, u kojem je novinar pita šta misli da li su opravdana dejstva Amerike u Iraku, s obzirom na posljedice za tu zemlju, navodeći informacije da je od sankcija protiv Iraka poginulo više od pola miliona djece, više nego u Hirošimi.

Olbrajtova je na to odgovorila – „Mislim da je to veoma složen izbor. Ali mi to smatramo opravdanim“.

Zaharova ukazuje da je to bilo za vrijeme vladavine Džordža Buša starijeg, koji nije među živima, dok njegov sin kaže da je misija Ukrajine „ubiti što više Rusa“.

Međunarodni krivični sud nedavno je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskog komesara za prava djece Marije Lavov-Belove, koje tereti za „nezakonitu deportaciju“ ukrajinske djece.