Zaharova nakon izjave Blinkena: Amerika više ne podržava nezavisnost Kosova?

20
Foto: Getty Images

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primijetila je protivrječnost u riječima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o nedopustivosti nasilne promjene granica, ironično upitavši da li je to Vašington prestao da podržava „suverenitet Kosova“.

Konkretno, Blinken je ranije izjavio da je jedan od američkih ciljeva pregovora o bezbjednosnim garancijama sa Rusijom zaštita osnovnih principa međunarodnih odnosa, odnosno nedopustivost nasilne promjene granica, ograničenja učešća u savezima, kao i uspostavljanja sfera uticaja.

– Da li dobro razumijemo da Vašington više ne podržava „suverenitet Kosova“ i ne protivi se povratku Sirije u Arapsku ligu? – prokomentarisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Mada, kako su SAD ranije mogle to da rade što se tiče regiona sa kojima nemaju veze ni nemaju međunarodno-pravni mandat za regulisanje konfliktnih situacija, napomenula je portparolka, uzimajući u obzir da se „suštinski protive uspostavljanju sfera uticaja“.

Podsjetimo, 10. januara u Ženevi su održani pregovori Rusije i SAD o ruskim prijedlozima za bezbjednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski prijedlozi biti razmatrani 12. januara na savjetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.

Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbjednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahtijeva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama.