Zaharova: Neprihvatljiva demonizacija Srba

5
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS

Demonizacija Srba kao genocidnog naroda je neprihvatljiva, rekla je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, komentarišući obilježavanje 28 godina od zločina u Srebrenici.

Prema njenim rečima, demonizacija Srba je protivrječna međunarodnom pravu i ne doprinosi postizanju pravog međunacionalnog mira.

Ona je apelovala da događaje iz perioda od 1992. godine do 1995. godine tumače naučnici i istoričari, a ne političari, javio je „Sputnjik“.

– Politizacija ovih pitanja samo pojačava međunacionalnu napetost i ne može da pomogne u rješavanju zadataka koji se tiču jačanja mira i bezbjednosti u regionu – smatra Zaharova.

Ona je istakla da su posljednjih dana u medijima BiH objavljivane različite izmišljotine o stavu Rusije o Srebrenici.

Zaharova je istakla da Rusija proizvoljne izmišljotine o stavu Moskve o tom pitanju tumači kao namjernu provokaciju Zapada.

– Rusija se dosljedno zalaže za objektivnu istragu protivpravnih akcija koje su bile uperene protiv svih etničkih grupa, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate u cilju da krivci, bez obzira na njihovu nacionalnu ili religioznu pripadnost, budu zasluženo kažnjeni – poručila je Zaharova.