Zaharova: Odluke krnjeg PIK-a nemaju pravne posljedice po strane u BiH

56
Foto: balkaneu.com

Odluke Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) usvojene bez Rusije, kao punopravne članice tijela, nisu legitimne i ne odražvaju stav međunarodne zajednice, a ovakvi sastanci ne mogu imati pravne posljedice po strane u BiH, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Ni ovakvi sastanci stranaca, predstavljeni kao zvanični, niti njihovi rezultati imaju bilo kakve pravne posljedice po strane u BiH. Dejtonskom sporazumu, koji predviđa ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, ostaje relevantan i uživa našu punu podršku – navela je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je rekla da je ovo prvi put u više od četvrt vijeka istorije multilateralnih napora traganja za postkonfliktnim rješenjem u BiH, i „uz kršenje svih postojećih pravila bez presedana“, da Rusija nije pozvana da učestvuje na ovom događaju.

– Štaviše, ostali članovi ovog savjetodavnog tijela i OHR-a otišli ​​su na direktan falsifikat, usvojivši završno saopštenje sastanka, a i ne pomenuvši našu zamlju – upozorila je Zaharova.

Ona je ukazala da postoji „flagrantni volonterizam i neprihvatljiva samoaktivnost članova Upravnog odbora i OHR-a“.

– Očigledno imaju problema sa činjenicom da dio međunarodne zajednice, koja predstavlja Rusiju, zastupa drugačiji stav u vezi sa primjenom Dejtonskog sporazuma u BiH i razvoju situacije u toj zemlji. Ništa drugo ne može objasniti pokušaje da se proguraju želje u ime onih onih koji su zaduženi za stvaranje uslova za uspješnu promociju procesa pomirenja u BiH – istakla je Zaharova.

Rusija nema nikakve veze sa kominikeom koji je Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) usvojio na nivou političkih direktora, saopštila je danas Ambasada Ruske Federacije u BiH.

– Ruska Federacija nema nikakve veze sa usvojenim dokumentom koji je odobren uz potpuno ignorisanje članstva Rusije u Upravnom odboru PIK-a. Naše detaljne procjene nečuvene situacije biće date naknadno – navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira (PIK) konstatovao je političku krizu bez presedana koja prijeti stabilnosti i prosperitetu BiH i balkanske regije, te pozvao čelnike i institucije na svim nivoima vlasti da potvrde opredijeljenost za suverenu i funkcionalnu BiH.

U saopštenju poslije dvodnevnog sastanka političkih direktora je navedeno da „politički akteri moraju učestvovati u dobroj vjeri na svim nivoima vlasti i izbjegavati zloupotrebu struktura u okviru podjele vlasti, te okončati korištenje retorike i postupaka koji dijele građane BiH“.

Sarajevo je tokom protekla dva dana bilo domaćin Upravnog odbora PIK-a, a u kominikeu objavljenom nakon sastanka navodi se da je konstatovana politička kriza bez presedana koja prijeti stabilnosti i prosperitetu BiH i regiona, te pozivaju čelnici i institucije na svim nivoima vlasti da potvrde opredijeljenost za suverenu i funkcionalnu BiH.

Iz ruske Ambasade u BiH saopšteno je da Rusija nema nikakve veze sa kominikeom koji je Upravni odbor PIK-a usvojio na nivou političkih direktora.