Zaharova: Odvratne i agresivne izjave ukrajinskih zvaničnika

4
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS

Izjave predstavnika vlasti u Kijevu o planovima da se „uništi Crnomorska flota“, „deokupira Krim“ i da se upotrijebe dalekodometni projektili na teritoriji Rusije su odvratne i agresivne, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na brifingu rekla da Moskva skreće pažnju na izjave zamjenika ukrajinskog ministra odbrane Vladimira Gavrilova, koji je govorio da Kijev planira da uništi rusku Crnomorsku flotu i „deokupira“ Krim, kao i na prijetnju sekretara Savjeta za državnu odbranu Alekseja Danilova da će Ukrajina ispaliti projektile za sistem HIMARS ka ruskoj teritoriji, uključujući Krim.

– Ništa manje odvratne i agresivne su izjave (Dmitra) Kulebe, takozvanog ministra spoljnih poslova kijevskog režima. On nastavlja da živi u luđačkom snu o porazu ruske vojske i odbija čak i hipotetičku mogućnost za mirovne pregovore – istakla je Zaharova.

Komentarišući pozive ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova na isporuku zapadnog oružja, ona je rekla da su takve izjave takođe odvratne.

Ona je napomenula da je Reznikov otvoreno priznao da je Ukrajina poligon za testiranje i pozvao strane proizvođače oružja da testiraju naoružanje u stvarnim uslovima rata protiv ruske vojske.

Zaharova je postavila pitanje da li je ministar odbrane vlasti u Kijevu svjestan da se ukrajinski državljani, Ukrajinci, bore u Oružanim snagama Ukrajine, javio je TASS.

– On nema pojma da će se to oružje testirati na njima, da će oni postati pokusni kunići na kojima će NATO testirati oružje, a prije svih SAD. Šta radite svom narodu, predstavnici kijevskog režima? Uništili ste ukrajinsku državnost i modernu Ukrajinu, a sada jednostavno uništavate narod Ukrajine i treba vam sve više oružja za to – navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, agresivna retorika ukrajinskih vlasti usmjerena je ka zapadnom auditorijumu i predstavlja vježbanje zadataka koje postavlja Zapad.