Zaharova: Pitajte Srbe koliko je štetan osiromašeni uranijum

6
Foto: Anton Novoderezhkin/TASS

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su izjave zvaničnog predstavnika Bijele kuće Džona Kirbija da granate sa osiromašenim uranijumom, koje će biti isporučene Ukrajini, ne predstavljaju radioaktivnu prijetnju „laž ili glupost“, te da je najbolje da se pitanje o štetnosti osiromašenog uranijuma postavi Srbima.

Komentarišući saopštenje Pentagona da će poslati Ukrajini granate sa osiromašenim uranijomom, Zaharova je istakla da je u više navrata zabilježena štetnost osiromašenog uranijuma i opasnost koju on predstavlja za ljudsko tijelo u formi radioaktivne prašine, kao i njegov efekat na zagađenje zemljišta.

Prema njenim riječima, u mjestima gdje je korištena municija sa osiromašenim uranijumom zabilježeno je više slučajeva onkoloških bolesti, ta da je najbolji primjer za to NATO agresija na bivšu Jugoslaviju.

– Ovo su na sebi, nesvjesni posljedica, testirali vojnici NATO-a, prije svega italijanska vojska tokom NATO agresije na Jugoslaviju. Od 7.500 izloženih toksičnim supstancama i radijaciji, 372 osobe su umrle, uglavnom od onkoloških oboljenja: disfunkcije bubrega, karcinoma pluća, raka kostiju, jednjaka i kože, Hočkinovog limfoma i leukemije – precizirala je Zaharova.

Zaharova je napomenula da je, prema podacima Ministarstva zdravlja Srbije, u regionima koji su podvrgnuti NATO bombardovanju i udarima, značajan porast broja ljudi sa tumorom, neplodnošću kod muškaraca, autoimunim bolestima, patološkim komplikacijama trudnoće i mentalnim poremećajima kod djece, javila je „Raša tudej“.

Pentagon je ranije saopštio da je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena odobrila slanje kontroverzne municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, kao dio novog paketa vojne pomoći vrijednog 175 miliona dolara.