Zaharova: Poziv Americi i EU da prestanu da bodre prištinske radikale

18
Foto: TASS/Scanpix

Rusija poziva EU i SAD da prestanu da podstiču prištinske radikale u diskriminaciji Srba na Kosovu i Metohiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

– Dok Zapad ne shvati da je opasnost potkopavanja krhke stabilnosti na Balkanu potpuno realna, opasni eksperimenti tamo se nastavljaju i naravno odgovornost je u potpunosti na Zapadu, prije svega Vašingtonu – rekla je Zaharova danas na brifingu.

Ona je naglasila da je korijen problema u tome što Priština nije ispunila ranije preuzete obaveze i što je sabotirala pregovore sa Beogradom, prenosi Tas.

Na tom fonu, navela je Zaharova, očigledna je nesposobnost EU, kojoj je rješenjem Generalne skupštine UN 2010. godine dodijeljena uloga posrednika, da ubijedi kosovske Albance da pošteno učestvuju u dijalogu i obezbijede zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji kao formu zaštite prava i slobode Srba.

Vlasti samoproglašenog Kosova odgodile su za 1. septembar primjenu odluke o zabrani srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, nakon što su juče uklonjene barikade na sjeveru Kosova koje su postavili građani nezadovoljni najavom Prištine da će početi primjenu odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama.