Zaharova: Razmotrićemo zahtjev o saradnji BiH sa BRIKS-om, ako stigne

8
Foto: balkaneu.com

Zahtjevi iz BiH o uspostavljanju saradnji sa BRIKS-om, ukoliko ih bude bilo, obavezno će biti uzeti u obzir, rekla je portparol Ministarstava spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je dodala da do sada nije bilo takvih zahtjeva, te da shodno tome nema nikakvih zvaničnih kontakata i pregovora o tome.

– Ako takvi zahtevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir – rekla je Zaharova povodom najave predsjednika Rpublike Srpske Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz Srpske uputiti organima BiH prijedlog da se razmotri inicijativa o pristupanju BiH BRIKS-u.

Ona je istakla da aktivni i konstruktivni doprinos Republike Srpske formiranju viševektorske i uravnotežene spoljne politike BiH, koja odgovara interesima svih državotvornih naroda te zemlje i koja je u skladu sa ustavnim principima, Rusija smatra kao prirodni i neotuđivi element dejtonske arhitekture BiH, prenio je Sputnjik.

– Posebno je ovo važno u uslovima kada su u Sarajevu, pod pritiskom zapadnih sila, sve češći slučajevi kršenja temeljnog postulata da međuetnički konsenzus oko spoljnopolitičkih pitanja nema alternativu – rekla je Zaharova.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ranije da BiH treba da podnese zahtjev za članstvo u BRIKS i najavio da će predstavnici institucija iz Srpske narednih dana poslati prijedlog da se razmotri takva inicijativa.

Dodik je naveo da EU ima alternativu, te da smatra da BiH, s obzirom na to da se iz Brisela ispostavljaju uvijek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, treba da podnese zahtjev za članstvo u BRIKS.

– Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU – napisao je Dodik ranije na društvenoj mreži Iks.