Zašto je Mladen Ivanić hitno otputovao u Ameriku – slušao Džaferovića o genocidu, a dogovorao vlast poslije izbora?

62
Foto: Mladen Ivanić

Počasni predsjednik PDP-a, Mladen Ivanić, naprasno je prekinuo predizbornu kampanju i otputovao u SAD-a, tačnije Njujork.

Zvanično na poziv Međunarodnog centara Nizami Ganjavi. Prisustovao je, za drugim bivšim funkcionerima iz regiona, panelu na kojem je predsjedvajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, više od jednog časa govorio o greškama međunarodne zajednice u BiH, „genocidu“ tokom rata i sve zajedno povezaivao sa sadašnjom situacijom u Ukrajini.

– Ono što je razlika jeste da je, za razliku od Ukrajine, Savjet bezbijednosti nametnulo embargo na uvoz oružja u Bosnu i Hercegovinu, čime ne samo da nije zaustavilo rat, već je spriječilo Bosnu i Hercegovinu da koristi svoje pravo na samoodbranu, zagarantovano Poveljom Ujedinjenih nacija. Zamislimo užasavajuću situaciju u kojoj bi danas, umjesto vojne asistencije, Ukrajini bio nametnut embargo na uvoz oružja, koji zbog blokada u Savjetu bezbijednosti ne bi mogao biti podignut sve do kraja rata – rekao je Džaferović, a Ivanić pomno slušao.

Foto: Faktor

Stvarni razlog putovanja Mladena Ivanića u Njojork je pokušaj dogovora kako da se, poslije izbora, formira vlast na niovu BiH, ali bez SNSD-a.

Iz tih razloga u SAD-u je i Zlatko Lagumdžija, koji se naprasno vratio u politiku.

Kako nam je pojasnio izvor Faktor magazina iz SAD-a, učesnici ovih „pregovora“ svjesni su da Željka Cvijanović pobjeđuje u trci za srpskog člana Predsjendištva BiH, a ključ formiranja vlasti držaće onaj ko bude imao dovoljnu kontrolu na pet i više poslanika u Parlamentu BiH, a koji dolaze iz Republike Srpske.

Prema tim planovima, SNSD se mora osujetiti i mora mu biti onemugćeno da ima više od četri poslanika u Parlamentu BiH, a onda, posljedično, i ne više od tri u Domu naroda.

Ivanić je kao iskusni političar doveden da ponudi rješenje za ovu potrebnu formulu, ali i da pomogne da se ona ostvari na terenu, zaključuje izvor Faktora.

Foto: Faktor