Zatler: Tegeltija privržen ekonomskim reformama

43
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler izjavio je danas Srni da je veoma zadovoljan prvim javnim obraćanjem novoimenovanog predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije koji je, kako je naveo, naglasak stavio na ekonomske reforme, ali i na potrebu unapređenja koordinacije na nivou cijele BiH.

– Njegovi prvi potezi, poput sastanaka sa entitetskim premijerima čine se kao dobar početak što, nažalost, ranije nismo mogli da vidimo u dovoljnoj mjeri, a to je jedan od preduslova za napredak BiH ne evropskom putu – rekao je Zatler.

Odgovarajući na pitanje Srne koji su to prioriteti koje EU očekuje od BiH, Zatler je rekao da BiH mora raditi na boljoj funkcionalnosti svojih institucija.

– Govorimo o sprovođenju presuda evropskih sudova za ljudska prava, uključujući i odluku u predmetu ‘Sejdić i Finci’, gdje je u prošlosti bilo pokušaja da ova odluka bude sprovedena – rekao je Zatler.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On očekuje da institucije BiH brže reaguju na planu vladavine prava, reforme Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, usvajanja novog zakona o ovoj instituciji.

Zatler očekuje napredak i u oblasti socijalno-ekonomskih reformi.

Prema njegovim riječima, BiH mora uložiti dodatne napore da zaustavi odlazak mladih u inostranstvo.

– Evo, sada smo otvorili novo poglavlje u odnosima EU sa svim nivoima vlasti u BiH, koje ponovo imaju novu priliku da rješavaju probleme i da pokažu liderstvo – rekao je šef Delegacije EU u BiH.