Zelenski: Ukrajina ne dobija dovoljno artiljerijske municije otkako je Izrael započeo vojnu operaciju protiv Hamasa

5
Foto: president.gov.ua

Ukrajina je dobila manje artiljerijske municije otkako je Izrael započeo vojnu operaciju protiv Hamasa, izjavio je predsjednik Vladimir Zelenski.

On je rekao da se pojačala konkurencija za municiju među državama, posebno za granate promjera 155 milimetara.

Obraćajući se novinarima u Kijevu, Zelenski je istakao da su „isporuke smanjene i usporene“, prenijela je „Raša tudej“.

– Nije kao da su SAD rekle: „Mi ne damo Ukrajini ništa“. Ne. Samo se svako bori za svoje zalihe – pojasnio je ukrajinski lider.

On je dodao da se situacija pogoršala jer su skladišta prazna ili postoji zakonski minimum koji određena država ne može dati.

Novinska agencija „Blumberg“ je izvijestila je ranije ove sedmice da je Pentagon povećao isporuke oružja Izraelu u okolnostima sukoba u Gazi.

Pozivajući se na internu listu Ministarstva odbrane sastavljenu krajem oktobra, „Blumberg“ je objavio u srijedu, 15. novembra, da je Vašington u posljednjih nekoliko sedmica povećao pomoć Izraelu u sektoru odbrane, a da nije javno objavio taj potez.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj nedavno je upozorio Kijev da članice blika više ne mogu da obezbjeđuju oružje iz postojećih zaliha.

Obraćajući se novinarima uoči sastanka Savjeta za spoljne poslove EU u utorak, 14. novembra, Borelj je rekao da je blok već isporučio više od 300.000 komada artiljerijske municije Ukrajini, iscrpljujući postojeće zalihe.

On je dodao da će blok sada morati da pređe na municiju domaće proizvodnje da bi zadovoljio zahtjeve Kijeva.

Slično je rekao i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus, koji je upozorio da Brisel vjerovatno neće moći da ispuni svoje obećanje da će Ukrajini obezbjediti milion komada artiljerijske municije do sljedećeg marta.

On je navodni manjak pripisao nedovoljnim proizvodnim kapacitetima u Evropi.

Pošto višemjesečna kontraofanziva nije donijela značajnije teritorijalne dobitke, Ukrajina je u posljednje vrijeme udvostručila zahtjeve za još više oružja i municije od svojih zapadnih pristalica.

Rusija je u više navrata naglašavala da bilo kakva vojna pomoć koja se pruža Kijevu ne može da promijeni tok sukoba, upozoravajući da kontinuirano snabdijevanje oružjem samo povećava rizik od direktnog sukoba NATO-a i Moskve.