Komšić: Pobjeda građanskog koncepta

6
Foto: dnevni.ba

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da presuda Evropskog suda ljudska prava u slučaju „Kovačević“ predstavlja „pobjedu građanskog koncepta“.

On je rekao da je odluka Suda sasvim logična i očekivana.

– Zapravo, još jedna u nizu odluka koje potvrđuju da živimo u diskriminatorskom uređenju, mimo svih standarda koji važe u iole demokratskim zemljama. Ono što je važno i što stalno treba ponavljati ljudima jeste da BiH sigurno neće postati članica EU, bez obzira šta ko pričao, dok se ne provedu sve odluke Suda za ljudska prava. To nam je svima rečeno bezbroj puta i bilo bi dobro kada bi svi, kako domaći tako i strani „prijatelji“, to bez suvišnog licemjerja i laži, otvoreno rekli narodu u BiH. Bilo bi to korisno, ako ništa drugo da napokon izađemo iz ovog začaranog kruga laži, licemjerja, besmislenog spinovanja i gubljenja vremena u kojem se za uspjeh proglašavaju lažni kompromisi sa fašizmom i šovinizmom – rekao je Komšić za Radio Sarajevo.

Evropski sud za ljudska prava je, u danas objavljenoj presudi, utvrdio da je došlo do povrede člana jedan Protokola 12 (opšta zabrana diskriminacije) i Evropske konvencije o ljudskim pravima zbog toga što Slaven Kovačević, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića, „nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvu BiH“.