Zeljković: Epidemiološka situacija trenutno stabilizovana

4
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas da je u Srpskoj trenutno period stabilizacije epidemiološke situacije, ali da to ne smije biti razlog za opuštanje.

– Nadam se da će se stabilizacija nastaviti i u narednom periodu – rekao je Zeljković na konferenciji za novinare.

On je istakao da je to značajno jer će uskoro početi drugo polugodište u školama, a od stabilizacije epidemiološke situacije zavisi da li će nastava početi na vrijeme ili će se prolongirati njen početak.

Zeljković je naglasio da stabilizacija situacije ne smije biti razlog za opuštanje, jer veliki broj hospitalizovanih lica pozitivnih na virus korona daje povod da se smatra da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

– Moramo nastaviti da poštujemo mjere i na pravilan način nosimo zaštitne maske. Nije dovoljno da se maska nosi samo na ustima, nego da treba da prekriva i nos i usta – rekao je Zeljković.

On je napomenuo da se tek očekuju rezultati primjene epidemioloških mjera tokom praznika, odnosno da li je došlo do širenja virusa, te izrazio nadu da će to biti u manjoj mjeri.

Zeljković je apelovao na građane da na vrijeme zakažu komercijalno testiranje na virus korona, jer je ogroman pritisak na ustanove i laboratorije.

– Nažalost, dio građana u posljednjem trenutku prepozna potrebu da se mora vratiti u inostranstvo i u tom trenutku želi da se testira. Sve ustanove koje vrše testiranje su pod velikim pritiskom, a ne možemo narušiti testiranje po definiciji slučaja da bismo izašli u susret komercijalnom testiranju – rekao je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da su serološka istraživanja pokazala da ima još mnogo građana koji su nezaštićeni, odnosno da nisu imali dodir sa virusom korona, te da postoji prostor da se pojave novi talasi i pikovi epidemije.

– Još smo u inkubacionom periodu od novogodišnjih praznika, te još postoji prostor da se pojavljuju ljudi koji su se zarazili na slavlju, a predstoje nam i zimovanja, zbog čega ovaj period može biti rizičan – rekla je Aćimovićeva i pozvala građane da se u periodu odmora pridržavaju epidemioloških mjera.

Ona je istakla značaj da se period smirivanja situacije iskoristi kako bi se obavile pripreme za vakcinaciju, koja predstavlja osnovni način izlaska iz epidemije i najveću nadu za povratak normalnom životu.

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa virusom korona zaražena su 104 lica od testirana 1.204 uzorka, a prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva – četiri iz Banjaluke, te po jedan iz Rogatice, Bijeljine i Mrkonjić Grada.