Zeljković: Teško govoriti o tačnom datumu dolaska vakcine

7
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna, te da je trenutno teško govoriti o datumu kada bi vakcine trebale da stignu u Republiku Srpsku i BiH putem EU mehanizma.

Zeljković je rekao da od Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara očekuje informaciju koja vakcina i kada će stići, te napomenuo da problem predstavlja, kao i u cijelom svijetu, isporuka koja je već ugovorena i plaćena.

– U ovom segmentu ne možemo tvrditi koji je to datum kada je riječ o nabavci preko EU, ali i ni kroz Kovaks mehanizam. Očekujemo da ruska vakcina stigne krajem februara, kroz direktnu nabavku koju vrši Republika Srpska – rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da Institut „ulazi u proces edukacije zdravstvenih radnika za vakcinaciju, kako bi se spremno dočekao dolazak vakcina“.

Zeljković je napomenuo da su u BiH stigli i frižideri, po jedan za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, koji mogu da podrže temperaturni režim od minus 90 do minus 60 stepeni, što ima veliki značaj za čuvanje vakcine proizvođača „Fajzer“.

– Institut je već raspisao poziv za nabavku kombinovanih frižidera i zamrzivača za temperaturni režim od minus 25 do minus 10 i od dva do osam stepeni – rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u Srpskoj je i dalje nepovoljna, te je zabrinjavajuće razvijanje srednje teške i teške kliničke slike kod osoba koje su pozitivne na virus korona, jer ovakvu kliničku sliku razvija i određen broj mlađih.

– Svjedoci smo i slučaja u Hrvatskoj prije nekoliko dana, gdje je preminulo dijete od 11 godina, i to je najteži alarm koji treba svima da nam se uključi kada je riječ o širenju virusa korona – rekao je Zeljković.

Zeljković je istakao značaj da se u borbi protiv virusa korona građani pridržavaju epidemioloških mjera, te da se mjere kombinuju sa vakcinama, kada počne vakcinacija.