Žrijebanje u CIK-u nezakonit pokušaj promjene vlasti

15
Foto: Amer Kajmović/FENA

Žrijebanjem za petog delegata Srpskog kluba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u režiji Centralne izborne komisije, učinjen je presedan i po ko zna koji put prekršen zakon, ocjena je stručne javnosti.

Kažu da je Centralna ozborna komisija odlučila da prekroji volju naroda. Srećni dobitnik njenog igrokaza – PDP, spreman je da rekonstruiše vlast na nivou BiH. U tome pomoć očekuju od „Trojke“.

Dok čekaju „Trojku“, iz Srpske demokrtske stranke su im jasno stavili do znanja da u toj predstavi neće učestvovati.

Drugog oktobra 2022. godine narod je rekao svoje – Narodna skupština potvrdila. Prvog jula 2024. CIK, pod diregentskom palicom američkog ambasadora, prekrojila. Od demokratije do CIK-okratije za godinu i devet mjeseci. I to je BiH. Naprasno je volja CIK-a iznad volje naroda. I iznad zakona.

– Ovo je klasični izborni inženjering po nalogu stranih upravljača. To vrši jedna struktura, počevši od Ustavnog suda koji je toliko banalizovao svoju poziciju da on odlučuje o nekakvom listiću koji je ovakav ili onakav, da li je ovako ili onako zaokruženo, što je toliko banalizovano. A onda ispod Sud BiH i Centralna izborna komisija – kaže Branko Perić, bivši predsjednik CIK BiH.

Sva ta tijela i institucije stavile su se i iznad najvišeg opšteg pravnog akta jedne zemlje – Ustava. A taj akt je jasan – delegate u Dom naroda bira Narodna skupština Republike Srpske (NSRS).

– Izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda provodi se odmah po sazivanju NSRS, a najkasnije trideset dana od dana ovjere izbora u skladu sa ovim zakonom – kaže Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Na osnovu takvih antiustavnih i nezakonitih radnji, PDP uveliko planira prekompoziciju vlasti u zajedničkim institucijama. Na redu je prvo Savjet ministara. Partnera u tome vide u predstavnicima „Trojke“.

– Vidjećemo, sada kada se kolo sreće okrenulo da li će „Trojka“ možda odlučiti da vrati za sva ona poniženja i uvrede koje im je (lider SNSD-a Milorad) Dodik priređivao – relao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Foto: Klix.ba

Politika je puno više od povrijeđene sujete i lakouvredljivosti. Rekli bi neki da je u tome razlika između ozbiljnih i neozbiljnih političara. Iz najbrojnije stranke poručuju da se PDP pokušava dočepati vlasti radeći protiv SNSD-a, ali da, u suštini, rade protiv Republike Srpske.

– I ako govore o tome da neko nekoga vrijeđa i da Dodik vrijeđa „Trojku“, ko je uvrijedio Srbe i rekao da su loš narod? Ko je iza leđa i Srpske i Srbije radio na rezoluciji o Srebrenici u Skupštini UN? Ko, na kraju krajeva, opstruiše i konstantno radi protiv Republike Srpske – upitao je poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica.

U naumu prekomponovanja vlasti na nivou BiH, PDP neće moći računati na Srpsku demokratsku stranku. Iz SDS-a poručuju da nikakvog govora o tome nije bilo. Čak su i priznali da nemaju o čemu razgovarati sa bošnjačkim političarima poput Zukana Heleza, Zlatka Lagumdžije i Denisa Bećirovića.

– Moram odmah jasno da kažem da SDS nije ničiji privjesak, ni „Trojke“, pa ni PDP-a i mi jednostavno imamo svoje dostojanstvo – istakao je potpredsjednik SDS-a Ognjen Bodiroga.

Zanimljiv pogleda na čitavu situaciju iznio je politički analitičar Željko Avramović. Smatra da Savjet ministara neće biti promijenjen i da PDP nije dobio ništa, osim plate za Nenada Vukovića, ali da su ovim igrokazom već izgubili izbore u Banjaluci.