Žunić: Dodik i Cvijanovićeva nisu samo političari, već državnici

6
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da predsjednik Republike Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović svakodnevno pokazuju da nisu samo političari i funkcioneri, već istinski državnici, što potvrđuju i bilateralni sastanci u Budimpešti.

Žunić je ocijenio da pravi državnici ne podliježu pritiscima, ne posustaju, ne kriju iza naroda, već stavljaju svoje ime ispred naroda, a Dodik i Cvijanovićeva ovih teških dana upravo to pokazuju i dokazuju da ih je narod izabrao sa razlogom.

On je naglasio da sastanci Dodika i Cvijanovićeve, koji su u prethodna dva dana održani u Mađarskoj, ne predstavljaju neke usputne sastanke i aktivnosti na marginama međunarodnog događaja, kako ih neki tumače, već su rezultat višegodišnjih diplomatskih aktivnosti institucija Republike Srpske.

– Sa druge strane, ne čudi me što određeni i medijski i politički krugovi ove sastanke tumače kao iznenađenje, jer su zatvoreni u svojim interesnim krugovima u kojima se kao smrtni grijeh tumači priznanje toga da je Republika Srpska međunarodno priznati politički subjekat, koji njeguje dobre bilateralne odnose – rekao je Žunić.

Žunić je istakao da su, u političkom trenutku kakav je ovaj, ovi sastanci i dodatni dokaz da aktivnosti pojedinih centara Zapada nisu uspjeli u tome da Republiku Srpsku izoluju i spriječe realizaciju velikih infrastrukturnih projekata.

– Hvala Mađarskoj što ne prati međunarodni trend i plan ugrožavanja opstanka Srba i Republike Srpske. Hvala im što imamo iskrenog prijatelja – rekao je Žunić za Srnu.

On je istakao i da ovi sastanci ne predstavljaju pojedinačne događaje, već su doveli do dogovora novih posjeta i bilateralnih sastanaka.

– Republika Srpska, ma koliko nekima to smetalo, nastavlja da se gradi i jača – i to je ključna poruka, ne samo sastanaka u Mađarskoj, već cjelokupne politike koju vode predsjednik Dodik i SNSD – zaključio je Žunić.

Cvijanovićeva i Dodik tokom dvodnevne posjete Mađarskoj sastali su se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednicima Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, Tatarstana Rustamom Minihanovom, Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom. Razgovarali su i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U okviru posjete Mađarskoj, povodom obilježavanja Nacionalnog dana ove zemlje – Svetog Stefana /Ištvana/, Dodik i Cvijanovićeva prisustvovali su i Svjetskom prvenstvu u atletici u Državnom atletskom centru u Budimpešti, te u Sentandreji, na poziv Njegovog preosveštenstva episkopa budimskog Lukijana, proslavi velikog pravoslavnog praznika Preobraženja Gospodnjeg.