Žunić: Marfijev stav potpuno neokolonijalistički

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi svojim izjavama pokazao da je njegov stav potpuno neokolonijalistički i da je umislio da može upravljati građanima BiH.

Žunić je istakao da srpski narod nikada neće dozvoliti da njime upravlja Marfi.

– Ni „d“ od diplomatije, ni „č“ od časti u izjavama američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija – poručio je Žunić.

On smatra da su Marfijevi stavovi upućeni srpskom narodu jer su građani Republike Srpske i srpski narod izabrali predsjednika Republike Milorada Dodika na legitimnim, legalnim i demokratsim izborima.

– Problem koji gospodin Marfi ima sa gospodinom Dodikom je izgleda njegov ozbiljan lični problem, pa mogu da kažem skoro i zdravstveni, i sa tim bi trebao ozbiljno da se pozabavi. Mislim da SAD kao velika svjetska sila nikada ne smiju dozvoliti da im ovakve diplomate budu važni faktori u nekim zemljama – rekao je Žunić.

On je naveo da je siguran da je posljednja Marfijeva izjava jedan od dijelova „udruženog zločinačkog poduhvata“ koji se u ovom trenutku radi prema imovini Republike Srpske.

– Mislim da je to osnovni zadatak i da je osnovni zadatak Marfija da pokuša da centralizuje BiH. To mu nikada neće proći bez obzira koliko laži, insinuacija, netačnih podataka iznio o Dodiku, Vladi Srpske, ali posredno i prema srpskom narodu – rekao je Žunić.

On je istakao da srpski narod nikada nije prihvatio nekoga ko želi da njime upravlja.

– Volio bih da Marfi ove lažne podatke koje je iznio dokaže brojevima i činjenicama, a ne nekim paušalnim izjavama koje samo mogu da izazovu veću krizu, da zapale još veću vatru u BiH. Ne znam da li mu je to cilj i zadatak, ali sigurno je da je politika Dodika i Republike Srpske mudra, strpljiva, pametna i na kraju pobjednička. U to će se uvjeriti i Marfi – poručio je Žunić.

Marfi je naveo u autorskom tekstu da „SAD neće stajati po strani dok predsjednik Dodik i njegovi politički drugovi pokušavaju pocijepati tkivo BiH, destabilizovati zemlju i region i spriječiti napredak BiH prema EU“. Dodika je optužio da „blokira vladu, prijeti miru i nastoji ucjenjivati ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu“.