Žunić: Odbaciti zaključke Predsjedništva BiH koji su protiv Republike Srpske

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u parlamentu Republike Srpske Igor Žunić smatra da svi srpski poslanici moraju odbaciti zaključke Predsjedništva BiH koji su protiv interesa Republike Srpske.

„Parlament Srpske je posljednji bedem odbrane Republike Srpske. Teška su vremena sada, a biće i teža. Zato moramo biti spremni da donosimo važne odluke koje će sa sobom nositi i posljedice“, istakao je Žunić tokom skupštinske rasprave o vetu srpskog člana Predsjedništva BiH na posljednji zaključak Predsjedništva BiH.

On je rekao da su zaključci Predsjedništva BiH teški, bahati i bezobrazni, ističući da su oni samo jedan od alata koje koriste pojedine strane ambasade i međunarodni faktori koje su planirali centralizaciju BiH i razvlašćenje Republike Srpske.

„Insistiranje na zakonu o imovini BiH početak je tog procesa, a onda slijedi nastavak čitave priče dovođenjem Kristijana Šmita, podrškom protektora ambasadora koji su neustavno sebi dali za pravo da poruše sve demokratske institucije odlučivanja kao što je Narodna skupština Republike Srpske, koja je izabrana voljom građana Srpske“, istakao je Žunić.

On je rekao da BiH jedino može da opstane na kompromisu tri naroda i dva entiteta.

Samostalni poslanik Željko Dubravac smatra da su zaključci Denisa Bećirovića i Željka Komšića neprihvatljivi i da ne donose dobrobit Republici Srpskoj.

„Parlament Srpske ne treba se koristiti na način da ga moćni međunarodni faktori uzurpiraju“, kaže Dubravac.

On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat i donio neke druge odnose, zbog čega smatra da bi se Predsjedništvo BiH trebalo vratiti realnim stvarima u životu, a male zajednice zadržati dobru komunikaciju sa svima.