Zurof: Djecu treba upoznati sa dešavanjima u Jasenovcu, kako nam se istorija ne bi ponovila

7
Foto: BBC

Djecu treba upoznati sa dešavanjima u Jasenovcu, Staroj Gradišci, na Kozari, kako nam se istorija ne bi ponovila, rekao je u intervjuu RTRS-u, Efraim Zurof, direktor Centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu.

Kao posljednji lovac na naciste, bavio se istragama i izručenjima nacista širom svijeta, a upravo jedan takav slučaj je ulazak u trag komandantu ustaškog logora Jasenovac, Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini.

– Dinko Šakić nikada nije promijenio ime. Dakle, živio je u Argentini sasvim slobodno. On je negirao zločine, nije imao pokajanja za zločine, tražio je da bude sahranjen u ustaškoj uniformi. Sveštenik na sahrani rekao je da je tačno da „Šakić se nije pridržavao svih 10 Božijih zapovijesti, ali je činio dobra djela za Hrvatsku“. Šta onda dalje reći. Među mladima u Hrvatskoj on je junak i borac za nezavisnost Hrvatske – istakao je Zurof.

Kao lovac na naciste susretao se sa svim profilima ljudi.

– Među zločincima je bilo različitih ljudi, od pametnih, do budala, naučnika… I ono što zaprepašćuje kod nikoga nisam vidio kajanje, i zato javnost ne bi smjela imati samilosti prema tim starcima, koji se danas procesuiraju – poručuje Zurof.

Zurof naglašava da je Evropa učinila sve što je mogla da izvede zločince pred sud pravde.

– Jedino je pitanje da li je Njemačka to isto učinila. A još uvijek ima nekoliko desetina živih nacista – naglašava Zurof.

SAD koje su imale oko 400.000 žrtava u Drugom svjetskom ratu, primili su 10.000 ratnih zločinaca po završetku rata. Zurof ih djeli u tri kategorije:

– Oko 150 naučnika uzeto je za potrebe NASA. Ti ljudi su takođe bili ratni zločinci, jer su oni stvarali za pobjedu nacističke Njemačke. Njih 50-ak je poslato na Istok kao špijuni, a 9.800 lagalo je o svojoj prošlosti. Rat je brzo zaboravljen, jer dešavala se podjela na istok i zapad – rekao je Zurof.