Zvaničnici Srpske i Srbije svečano otvorili Kliniku za kardiohirurgiju

4
Foto: SRNA

Kliniku za kardiohirurgiju Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, prva takva u Srpskoj, svečano je danas otvorena u Banjaluci.

Kardiohirurgiju su presijecanjem vrpce svečano otvorili predsjednik Republike Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i direktor UKC-a Vlado Đajić.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, zvaničnici Republike Srpske i Srbije obišli su prostorije nove kardiohirurgije, a potom je predviđena konferencija za medije.

U obilasku prostorija nove hirurgije bili su i ministri u Vladi Srpske, medicinski radnici i ostale visoke zvanice Republike Srpske i Srbije koje su prisustvovale svečanosti.

Klinika za kardiohirurgiju smještena je u objektu „Južno krilo“ na prvom spratu i prostire se na površini od oko 1.500 metara kvadratnih.

Odjeljenje se sastoji od četiri operacione sale i ima sve potrebne prateće ambulante za pripremu i oporavak pacijenata.

Operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svjetskim standardima. Intenzivna njega ima 10, a odjeljenje 13 kreveta.