Višković: Diferencirana stopa PDV-a bila bi dobra za sve građane

23
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da bi diferencirana stopa PDV-a bila dobra za sve građane.

Iako ima mišljenja da je to komplikovano za BiH i da bi omogućilo neke špekulacije ili zloupotrebe, Višković je rekao da nije pristalica takvog mišljenja.

– Svako neka radi posao za koji je plaćen, pa zloupotreba ne bi trebalo biti – rekao je premijer Srpske novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da je zakon o PDV-u u radnoj proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH, te je dogovoreno da bude formiran stručni tim vlada Srpske i Federacije i Savjeta ministara koji bi sa poslovnom zajednicom, sindikatima i udruženjima taj zakon izanalizirao i donio najbolje rješenje.

– Vlada će se opredijeliti koju će verziju prihvatiti za Republiku Srpsku kada ta grupa sačini neko rješenje – rekao je Višković.

On je pojasnio da se sa diferenciranom stopom mogu zaštiti najugroženije kategorije stanovništva, a proizvodi od životnog značaja za svakog pojedinca možda pojeftiniti, dok bi luksuz bio oporezivan drugim stopama.

Govoreći o prosječnoj plati od 1.000 KM u Srpskoj u narednoj godini, Višković je podsjetio da je Vlada danas utvrdila najnižu platu od 520 KM, te su donijeli set zakona o povećanju plata u javnom sektoru, a došlo je do povećanja u realnom sektoru, pa se nada da će već u prvom kvartalu iduće godine Srpska imati prosječnu plati od 1.000 KM.

– To je naš cilj i ka njemu se krećemo. Blizu smo tom cilju – zaključio je Višković.