Abas: Prekid svih veza sa Izraelom i SAD

11
Foto: ibtimes.co.uk

Palestinski vođa Mahmud Abas najavio je prekid svih veza sa Izraelom i SAD, uključujući saradnju u oblasti bezbjednosti, nekoliko dana nakon što je Vašington objavio mirovni plan za Bliski istok.

– Želimo da vas obavijestimo da više neće biti nikakvih veza sa Izraelom i SAD, uključujući saradnju u domenu bezbjednosti – rekao je Abas na sastanku Arapske lige u Kairu.

On je rekao da američki plan predstavlja „kršenje sporazuma o autonomiji“ koji je postignut u Oslu 1993. godine između Izraela i Palestinaca, navodi AFP.

– Odluka je uslijedila nakon što su se i Izrael i SAD povukli iz potpisanih sporazuma i međunarodnog legitimiteta – objasnio je Abas, te dodao da će Izrael morati da snosi odgovornost kao okupaciona sila za Palestinske teritorije.

On je rekao da će Palestinci nastaviti sa legitimnom borbom za svoja prava koristeći miroljubiva sredstva.

Prema američkom mirovnom planu, Izrael će zadržati kontrolu nad Jerusalimom kao „nepodijeljenim glavnim gradom“ i pripojiće naselja na palestinskoj zemlji.

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao da će Palestinci moći da proglase glavni grad unutar anektiranog istočnog Jerusalima.

Palestinske vođe odbacile su sporazum, rekavši da zaslužuje da bude „bačen na đubrište istorije“.