Ambasada Rusije: Imenovanje Kristijana Šmita ne smatramo legitimnim

36
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Ambasada Ruske Federacije u BiH izdala je diplomatsku notu u kojoj navodi kako ne prihvata Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH.

U noti je navedeno da Savjet bezbjednosti UN nije formalno pristao na Šmitovu kandidaturu i da ga zbog toga Ruska Federacija ne smatra legitimnim visokim predstavnikom, prenose federalni mediji.

Valentin Incko, koji je ranije podnio ostavku na funkciju visokog predstavnika, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

Narodna skupština Republike Srpske je 30. jula na posebnoj sjednici jednoglasno, po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Na Inckovo mjesto 2. avgusta došao je Nijemac Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne prihvata za visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti je njegovo imenovanje odobrio ili ratifikovao Savjet bezbjednosti UN.