Čubrilović: Skandalozna i nedemokratska odluka Suda BiH

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra skandaloznom i nedemokratskom odluku Suda BiH o određivanju pritvora predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske, generalu Milomiru Savčiću zbog stavova iznesenih u javnim medijskim istupima.

– Ovim je direktno prekršen član 2. Ustava BiH kojim je zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, kao i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Sud BiH stavio se iznad Ustava i zakona, uvodeći kao kaznenu mjeru verbalni delikt što je svojstveno samo autokratskim i totalitarnim režimima – rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, ovim je Sud BiH još jednom pokazao svoju jednostranost i namjeru da svojim presudama odredi karakter građanskog rata u BiH po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni.

– Prvo su to radili sudeći za ratne zločine pretežno Srbima, a sada su prešli na drugu fazu u kojoj sude i za javno izgovorenu riječ. Nakon ove odluke jasno je da se Sud BiH rukovodi političkim instrukcijama i oktroisanom odlukom Valentina Incka koja je uvela ovu zemlju u politički i pravni haos – rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič u nedavnom intervjuu rekao da je posljednji čin Incka loše osmišljen, da će izazvati najveću političku krizu, kao da je nanio poraz čak i samom OHR-u, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

– Sud BiH je, temeljeći svoju odluku protiv generala Savčića na nametnutim odlukama Valentina Incka, samo pokazao da ova zemlja ide u političku krizu bez presedana. Takođe je pokazao i zbog koga je Incko nametnuo svoju posljednju odluku za koju nije imao ni saglasnost međunarodne zajednice, pa ni svog nekadašnjeg šefa, austrijskog ministra spoljnih poslova, koji se ogradio od Inckove odluke – rekao je Čubrilović.

On je istakao da će Republika Srpska učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti prava svojih građana, te da je odluka o određivanju pritvora generalu Savčiću, kao predsjedniku BORS-a, za javno izgovorenu riječ poruka svim borcima Vojske Republike Srpske koje on predstavlja i zastupa.

Sud BiH odredio je juče pritvor generalu Milomiru Savčiću „zbog kršenja mjera zabrane u njegovim istupima u javnosti“, a njegov advokat Miodrag Stojanović najavio je žalbu na ovu odluku.