Cvijanović: Briga o penzionerima – trajna briga institucija

16
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, kojoj je večeras uručena specijalna plaketa Udruženja penzionera Srpske za izuzetan doprinos jačanju penzionog sistema i podršku Udruženju, ocijenila da je to kruna njihove saradnje tokom desetak godina i rada na boljem položaju ove važne društvene grupacije.

Cvijanovićeva, koja je u Tesliću prisustvovala završnoj smotri 21. Šahovskog prvenstva penzionera Srpske, zahvalila je za lijep prijem i priznanje koje je dobila od Udruženja penzionera.

– To je kruna naše saradnje kroz desetak godina. Uvijek sam imala dobru saradnju sa Udruženjem penzionera Republike Srpske, imala razumijevanje za njihove potrebe i skoro svaki prijedlog koji su davali našli smo načina da budu prihvaćeni u okviru Vlade Republike Srpske, a potom i kao zakonska rješenja u okviru Narodne skupštine – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Foto: SRNA

Ona je navela da se tokom svih ovih godina uspjelo u zaštiti penzionera – da imaju redovna primanja i da znaju da neće biti kašnjenja.

– Kroz redovna i vanredna usklađivanja obezbijedili smo stalan rast penzija, a opredijeljeni smo da to radimo i u narednom periodu. Uvijek je dobro znati da neko cijeni to što radite ili kada radite za neku grupaciju u društvu da oni razumiju napore koji su stajali iza tih odluka. Bilo je teških odluka, ali je svaka bila dobra, pogodila cilj i dovela do toga da naši penzioneri imaju sigurnost i znaju kad će dobiti penziju – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da ima mnogo prostora za poboljšanje, napominjući da su penzije u Srpskoj takve da uvijek ostaje prostora da se unapređuju.

– Unapređivaće se, imamo i podršku Vlade Republike Srpske. Briga za penzionere ostaje trajna briga institucija Srpske. Bez obzira na kojim pozicijama mi bili neophodno je da se udružimo i da ostvarujemo interese ove veoma važne grupacije u društvu – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske zahvalila je i Fondu PIO jer su na usluzi Udruženja penzionera.

Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik Srpske posjetila završnu smotru 21. Šahovskog prvenstva penzionera Srpske.

– Učinila nam je čast da bude sa nama. Ovo je bila prilika da joj zahvalimo za sve ono što je kroz svoj dugogodišnji rad, kao premijera i predsjednika, učinila za poboljšanje materijalnog položaja penzionera. U toku njenih mandata donesen je reformski zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, prvi u regionu, kao i izmjena zakona da se penzije redovno usklađuju početkom godine i da se vanredno mogu usklađivati tokom godine – rekao je Trifunović.

Trifunović je podsjetio i da je 2015. donesen zakon da penzije prelaze na trezorsku isplatu, čime su penzioneri prvi na redu za isplate, prije svih drugih korisnika budžetskih sredstava.

– Zahvalni smo Cvijanovićevoj koja je kao premijer sve te stvari uspjela da uredi. U znak velike zahvalnosti za podršku koju je tokom desetak godina dala Udruženju penzionera, mi smo joj danas uručili specijalnu plaketu. Ona ima našu podršku i za funkciju za koju se kandidovala. Nadam se da će je penzioneri podržati i razumjeti da takva osoba zaslužuje našu bezrezervnu podršku – rekao je Trifunović.