Cvijanović čestitala jevrejima Pesah

10
Foto: Klix.ba

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas čestitku jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u Republici Srpskoj i BiH povodom velikog praznika Pesaha sa željom da ga provedu u dobrom zdravlju, u krugu svojih najbližih i ispunjeni ljubavlju i spokojstvom.

– Povodom nastupajućeg Pesaha, velikog jevrejskog praznika posvećenog sjećanju na oslobođenje Jevreja od ropstva, upućujem vam srdačne čestitke. Neka obilježavanje ovog vjerskog i istorijskog praznika, utemeljenog na ideji slobode i mira, iznova podsjeti na snagu zajedništva, međusobnog uvažavanja, poštovanja i tolerancije – navela je Cvijanović u čestitki.

Cvijanovićeva je poželjela Jevrejima da dane Pesaha provedu u dobrom zdravlju, u krugu svojih najbližih, ispunjeni ljubavlju i spokojstvom, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

– Srećni vam dani Pesaha – navodi se u čestitki Cvijanović.

Pesah je najveći jevrejski praznik, koji je jedan je od tri hodočasnička praznika kada svi Jevreji koji imaju mogućnost idu na hodočšće u Jerusalim.

Praznik se proslavlja u krugu porodice, a za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje.

Praznik se obilježava u spomen spasenja Jevreja iz egipatskog ropstva, koji je u početku slavljen sedam dana, ali je zbog nepreciznosti starog jevrejskog kalendara usvojen običaj da se slavi osam dana.