Cvijanović: Ove godine počinje izgradnja solarne elektrane u Trebinju

57
Foto: Novák Katalin/Facebook

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović izjavila je danas da bi ove godine trebalo da počne izgradnja solarne elektrane u Trebinju, a krajem 2024. da bude završen taj projekat.

– Ulazimo u godinu kada bi trebalo da počne da se gradi solarna elektrana u Trebinju kao jedan od simbola našeg zajedničkog odnosa i prema energetici i privredi, da bi krajem 2024. godine trebalo da bude završen taj projekat – izjavila je Cvijanovićeva nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna zbog činjenice da je tokom dva dana zvanične posjete Mađarskoj imala uspješne sastanke.

Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Prema njenim riječima, juče je sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak razgovarala u Budimpešti o suštinskim stvarima kako unaprijediti saradnju i nadograditi ono što je do sada postignuto, dok je danas sa premijerom Orbanom bilo riječi konkretno kako ići dalje sa određenim podrškama i projektima.

– Jedan od tih projekata je podrška poljoprivrednicima u Srpskoj. Već imamo oko 800 aplikacija naših poljoprivrednika koji su željeli da nabave mašine i poljoprivrednu opremu iz Mađarske – rekla je Cvijanovićeva, podsjetivši da mađarska Vlada pruža podršku preduzećima da otvore biznise u BiH.

Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ona je ukazala i na kulturnu saradnju, te zahvalila Mađarskoj za razumijevanje prema pitanjima koja opterećuju BiH i cijeli Balkan.

– Sastanak sa Orbanom bio je konstruktivan i pun razumijevanja. Mi znamo da možemo računati na Mađarsku kao nekoga ko želi da bude naš prijatelj i partner i kada je riječ o političkom razumijevanju, ali i energetskim i privrednim projektima, kao i svemu u vezi sa unapređenjem infrastrukture koja nas povezuje – rekla je Cvijanovićeva.

On je navela da je mađarska strana zainteresovana za mirno i stabilno okruženje, u koje spadaju i zemlje Balkana.

– Zbog određenih komplikacija i svega što se vezuje za BiH posebno su zainteresovani za stabilnu situaciju BiH. Biće prilika, a nadam se da će to biti uskoro, da ugostimo visoke zvaničnike mađarske države ponovo kod nas – naglasila je Cvijanovićeva.

Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u okviru zvanične posjete Mađarskoj sastala se danas sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a juče sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak.

Ona se sastala danas u Sentandreji sa Njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, te posjetila Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.