Cvijanović: Srpska zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje sa SAD

28
Foto: Brock Bierman/Twitter

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Vašingtonu sa pomoćnikom direktora Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID) za Evropu i Evroaziju, Brokom Birmanom.

Teme razgovora bile su dosadašnja saradnja institucija Republike Srpske sa misijom USAID-a, realizovanim projektima, kao i budućim USAID programima pomoći.

Predsjednica Cvijanović je ocijenila da je u proteklom periodu saradnja institucija Republike Srpske i USAID-a bila veoma dobra i korisna, te da su u Republici Srpskoj realizovani brojni projekti u oblasti turizma, poljoprivrede, energetske efikasnosti, finansijske stabilnosti, kao i zaštite životne sredine.

Istakla je da je Republika Srpska zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa, te se ovom prilikom zahvalila na razvojnoj pomoći USAID-a.

Izražena je obostrana spremnost da se u partnerskom odnosu saradnja nastavi i u narednom periodu, posebno kada je riječ o programima koji su usmjereni na podršku mladima, zatim ekonomski razvoj, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednica Cvijanović posjetila je Hadson institut, gdje je razgovarala sa predsjednikom tog instituta Kenetom Vajnstajnom.

Predsjednica Republike Srpske sastala se u Vašingtonu i sa predstavnicima jevrejskih organizacija u SAD.

Cvijanovićeva i izvršni potpredsjednik i izvršni direktor NCSEJ-a, američke organizacije za podršku evroazijskim Jevrejima Mark Levin razgovarali su o sjećanju na logore smrti u Drugom svjetskom ratu i velikom stradanju Srba, Jevreja i Roma.

Takođe, razgovarano je o planovima za izgradnju novog memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini, koji će zajednički realizovati Republika Srbija i Republika Srpska, te predstojećoj komemoraciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.