Cvijanović u Loparama: Saradnjom riješiti pitanja putne infrastrukture i vodovoda

13
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Loparama da je kroz saradnju republičkog i lokalnog nivoa potrebno riješiti nekoliko važnih strateških pitanja za ovu lokalnu zajednicu, među kojima je posebno značajno pitanje putne infrastrukture.

Nakon sastanka sa načelnikom opštine Lopare Radom Savićem, Cvijanovićeva je istakla da i izgradnja vodovoda zauzima prioritetno mjesto.

– Razumijemo potrebu da se tu interveniše i vjerujem da će sva ta procedura u okviru našeg Ministarstva finansija biti završena da bi se riješilo jedno ovakvo veliko pitanje – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Loparama.

Cvijanovićeva je naglasila da je na sastanku sa rukovodstvom Lopara imala priliku da sasluša šta su to realni problemi s kojima se suočava ova lokalna zajednica, ali i da razgovaraju na koji način zajedničkim snagama prevazići probleme kroz saradnju lokalnog i republičkog nivoa.

Ona je podsjetila da saradnja sa rukovodstvom opštine Lopare postoji od ranije i podsjetila da su rješavali brojne probleme građana nakon poplava iz 2014. godine kroz saniranja klizišta, te zajedničku izgradnju 100 kuća kroz aranžman UNDP-a, lokalne zajednice i Vlade Republike na čijem čelu je tada bila.

Cvijanovićeva je istakla da su to bila teška, izazovna vremena, u kojima su vlasti na oba nivoa pokazale da kad se okupe zajedno i kada mobilišu snage, mogu da urade dobre stvari za građane.

– Sigurna sam, a danas su mi to potvrdili načelnik i njegovi saradnici, da bi mnogi od tih ljudi koji su tada ostali bez kuća, napustili ovu lokalnu zajednicu. Međutim, brzo smo intervenisali i na taj način riješili problem – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo time kako danas izgledaju te kuće, napominjući da je to primjer dobro realizovanog projekta.

– Nastavićemo dalje da radimo. Ima mnogo potreba. Dogovorili smo, takođe, da ćemo zajedničkim snagama promijeniti stolariju i uraditi novu fasadu na dječijem vrtiću – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da je u planu intervencija iz Kabineta predsjednika Republike prema jednom sportskom klubu.

– Želimo da učestvujemo i omogućimo našim sportistima da imaju bolje uslove i da mogu da ostvaruju sportske ciljeve – napomenula je predsjednik Republike.

Ona je dodala da je zajednička poruka današnjeg sastanka da nadležni razumiju probleme, te da žele da zajedno rade.

– Želimo da razvijamo svaku našu lokalnu zajednicu, zato što to znači razvijanje Republike Srpske i sigurna sam da onda kada radimo zajedno, bez obzira gdje se nalazimo na političkom spektru, u suštini ispunjavamo ono što jeste naša misija i što naši građani od nas očekuju – naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći o prijedlozima za izmjene u izdvajanju sredstava za nerazvijene opštine u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je naglasila da po ovom pitanju nema strana, već su svi jedna strana.

– Smatramo da treba dobro prodiskutovati šta je to najbolje i na koji način ići u budućem periodu. Prva adresa za ovo pitanje jeste Savez opština i gradova, koji bi onda trebalo da nastupi prema Vladi sa određenim prijedlozima – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je potrebno da se sagleda šta je realno da bi se našao adekvatniji omjer kada su u pitanju pojedine opštine, one koje spadaju u red nerazvijenih i izrazito nerazvijenih.

– Čak i mala drugačija kalkulacija u distribuciji sredstava bi mnogo značila za takve opštine. Uvijek podržavam inicijative koje će našim ljudima pomoći da organizuju poslove, aktivnosti, budžete i sve što je potrebno na lokalnom terenu, vodeći računa o onome što su interesi Republike – rekla je Cvijanovićeva.