Cvijanovićeva u SAD sa specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Holokaust

17
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, u okviru koje je danas u Vašingtonu razgovarala sa specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Holokaust, Šeri Danijels.

Na sastanku je konstatovano da je očuvanje sjećanja na holokaust i sve žrtve nacističkih i fašističkih ideologija iz Drugog svjetskog rata pretpostavka mira i jedina garancija da se takvo zlo nigdje i nikada više ne ponovi.

Tokom sastanka je istaknuto da je neophodno suprotstaviti se svim oblicima istorijskog revizionizma, relativizaciji zločina, kao i pokušajima reafirmacije mračnih ideologija iz prošlosti koje su odgovorne za smrt desetina miliona ljudi.

Foto: SRNA

Ovom prilikom, predsjednica Republike Srpske je istakla da su srpski i jevrejski narod zajednički stradali tokom Drugog svjetskog rata na prostoru tzv. Nezavisne Države Hrvatske, naglasivši da je samo u logoru Jasenovac na monstruozan način ubijeno nekoliko stotina hiljada ljudi.

Predsjednica Cvijanović je upoznala sagovornicu o planovima za izgradnju novog memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini koji će zajednički realizovati Srbija i Republika Srpska, dodavši da će on biti posvećen kako srpskim, tako i jevrejskim, romskim, kao i svim drugim žrtvama koje su stradale u jasenovačkim logorima smrti.

Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Bojan Vujić.