Đura Jakšić – pisac, slikar, romantičar…

178
Foto: Galerija Matice srpske

Veliki srpski pisac i slikar Đura Jakšić (1838-1878), koji je preminuo na današnji dan 1878. godine, bio je najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. vijeka.

Pisao je rodoljubive, satirične i socijalne lirske, te epske pjesme.

Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku (Zrenjaninu), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u mnogim mjestima u Srbiji i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini.

Đuru Jakšića njegovi savremenici opisivali su kao strastvenog, maštovitog, sa vatrenim emocijama, te buntovnog i slobodoljubivog.

Pisao je romantičarske pjesme o slobodi i stihovane lirske ispovijesti.

U samom vrhu srpske romantičarske poezije su njegove pjesme: „Na Liparu“, „Ponoć“, „Mila“, „Padajte, braćo“, „Otadžbina“, „Ja sam stena“ i „Noć u Gornjaku“.

Đura Jakšić napisao je i drame u stihovima „Seoba Srbalja“, „Jelisaveta, knjeginja crnogorska“ i „Stanoje Glavaš“, te oko 40 pripovjedaka.

Jakšić je bio boem. Dane i noći provodio je u beogradskim kafanama. Uprkos tuberkulozi, pisao je i slikao.

Sahranjen je na starom Tašmajdanskom groblju. Nakon što je 1886. godine otvoreno Novo groblje u Beogradu, njegovi posmrtni ostaci preneseni su tamo.

Đura Jakšić ubraja se među najznačajnije srpske pjesnike, pripovjedače, satiričare i slikare 19. vijeka. Njegova djela su nezaobilazan dio školskih udžbenika i lektire u mnogim školama u Srbiji i regionu.