Doboj: Zvaničnici Srpske prisustvovali Svetoj arhijerejskoj liturgiji

19
Foto: SRNA

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je povodom krsne slave grada Doboj – Preobraženja Gospodnjeg u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pored mnogobrojnih vjernika, liturgiji su prisustvovali potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Na liturgiji su bili i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Liturgiju je, uz patrijarha, služilo šest vladika Srpske pravoslavne crkve – kruševački David, valjevski Isihije, gornjokarlovački Gerasim, vranjski Pahomije, zvorničko-tuzlanski Fotije, bački Irinej, te sveštenstvo dobojskog arhijerejskog namjesništva.

Vladika Irinej: Preobraženje treba da preobrazi čovjeka po mjeri Boga

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej zahvalio je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju što danas u Doboju prisustvuje obilježavanju krsne slave grada – Preobraženja Gospodnjeg, koje kako je rekao, treba svakog čovjeka da preobrazi u bezgrešnu prirodu po Bogu.

Vladika Irinej je tokom besjede u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla ukazao na značaj Preobraženja, poručivši da su mir, nada i ljubav put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čovjeka.

Episkop bački Irinej kaže da je Božija svjetlost dar kojem treba težiti, iako je nedostižna, a Preobraženje poruka da se ljudi pokaju i uzdižu na viši duševni stepen.

Vladika bački je ukazao na značaj vaspitanja djece i okretanja pravoslavnoj vjeri i Jevanđelju.

Nakon liturgije, ulicama Doboja krenuće litija od hrama do zgrade Gradske uprave, gdje će biti obavljeno rezanje slavskog kolača.